19 października 2016

Kakaowa owsianka



Kochani!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i należy o tym pamiętać! Często słyszę od znajomych, że nie zjedli śniadania "bo nie mieli czasu"...gorsza wymówka chyba nie istnieje. Skoro mamy razem wykład/ćwiczenia a ja zdążyłam zarówno zjeść śniadanie jak i przygotować posiłki na cały dzień na uczelni to nie rozumiem jak można nie zdążyć- przecież rano nasz organizm potrzebuje paliwa, a owsianka to chyba najszybsza i najprostsza jego forma.

Owsianka z tego przepisu towarzyszy mi bardzo często, a jej skład to skarbnica zdrowia. Wewnątrz miseczki znajdziemy wszytsko- mamy tu masę zdrowych tłuszczów, sporo węglowodanów oraz białko na dobry start, i oczywiście duuuużo witamin i mienrałów.
Śniadanie zjeść trzeba, a takie, to sama przyjemność.

Serdecznie zapraszam!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas moczenia płatków Ilość porcji
ok. 20 minut 10 minut 1

Składniki
  • 80g Mieszanki ulubiony płatków 
  • 20g Orzechów (u mnie włoskie) namoczonych przez noc
  • 1 Łyżka nasion chia
  • 1 Łyżka ziaren słonecznika
  • 1 Łyżka pestek dyni
  • 1 Łyżka lnu mielonego
  • 1 Łyżka sezamu niełuskanego białego/czarnego
  • 1 Daktyl
  • 1 Śliwka suszona
  • 1 Figa suszona
  • Mała garść rodzynek 
  • Mała garść jagód goji
  • 3 Kopiaste łyżeczki surowego kakao
  • ok.150ml Mleka sojowego
  • 1 Kiwi
  • 1/2 Mango

Wykonanie
  1. Do miseczki wsypujemy płatki, nasiona chia, ziarna słonecznika, pestki dyni, len mielony, sezam, zalewamy wrzątkiem do przykrycia, miseczkę przykrywamy talerzykiem i  czekamy min. 10 minut, aby woda zostanie wchłonięta przez owsiankę
  2. Po tym czasie dodajemy suszone owoce (kupujemy te bez substancji konserwujących) oraz orzechy
  3. Dodajemy kakao, wlewamy mleko i mieszamy
  4. Kiwi oraz mango obieramy, kroimy i kładziemy na owsiance, gotowe!

Uwagi:
Owsianka jest gęsta- ja takie uwielbiam, ale jeżeli lubisz bardziej płynne dodaj więcej mleka, lub zmniejsz ilość składników.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz