15 marca 2017

Pełnoziarniste, wegańskie pierogi orkiszowe à la ruskie


Cześć!

Dzień dobry w ten pochmurny (u mnie) dzień.  Pamiętam, że pierwszy raz kiedy byłam nad morzem niemal codziennie była taka pogoda. Nie zmiana to faktu, że było świetnie bo człowiek ma to do siebie, iż lepiej zapamiętuje momenty, nie te kiedy pogoda jest piękna, a gdy leje i wieje. Będąc wtedy nad morzem chodziliśmy na obiady do pewnej restauracji, w której mieli WSPANIAŁE pierogi. Przez ok. 2 tygodnie każdego dzień na obiad jadałam właśnie je.  I przeszliśmy właśnie do sedna postu czyli PIEROGÓW!


Mam dla Was przepis na pierogi z razowej mąki orkiszowej- dzięki czemu nie musimy mieć wyrzutów sumienia, że mąką „niezdrowa”. Co do ich przygotowania możesz wybrać jedną z opcji- zdrową czyli zjeść zaraz po ugotowaniu lub mniej zdrową, lecz prawdopodobnie smaczniejszą- podsmażyć z cebulką na łyżeczce oleju kokosowego- wybór należy do Ciebie- ja zaszalałam i zjadłam podsmażone (od czasu do czasu nie zaszkodzi ;) ) Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia!



Składniki na farsz (ok. 30 pierogów)
  • 300g Zimniaków, ugotowanych na parze/w wodzie, rozgniecionych
  • 100g Kaszy jaglanej, porządnie opłukanej i ugotowanej w stosunku 1:2-2,5 (kasza:woda)
  • 3 Cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2-3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 Łyżeczka czarnej soli (lub więcej)
  • Szczypta cebuli suszonej oraz pieprzu

Na oleju podsmażamy cebulę do momentu, aż się zarumieni dodajemy resztę składników, mieszamy do całkowitego połączenia i wyłączamy palnik.  Farsz studzimy.

Składniki na ciasto (ok. 30 pierogów)
  • 150g Mąki orkiszowej 1850
  • 50g Mąki orkiszowej 2000
  • 160-180g Letniej wody
  • Szczypta soli himalajskiej

Mąki i sól łączymy.
Dolewamy wody wyrabiając ciasto przez min. 5 minut
Ciasto cienko rozwałkowujemy lekko podsypując mąką (u mnie jaglana, bo akurat taka się nawinęła). Wykrawamy koła, nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu i lepimy (polecam nabyć urządzenie do lepienia, które kosztuje ok. 3-4 zł np. w Auchan) Pierogi wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy ok. 3 minuty. Łowimy i przekładamy na ręczniki papierowe, następnie podsmażamy (patrz niżej J )

Na koniec (jedna porcja- 5 pierogów)
  • 1 Cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • porcja pierogów
Na oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy pierogi i przesmażamy razem do zrumienienia cebuli. Podajemy cieplutkie!

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Ciekawe połaczenie kaszy z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, wyglądają bardzo smacznie. Chyba nawet lepiej od tych tradycyjnych. :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Były przepyszne- gorąco polecam i pozdrawiam :)

      Usuń