28 marca 2017

Pizza na batatowym cieście


CZEŚĆ!

Dzień dobry we wtorek! Jejku jak to wspaniale, że przyszła już wiosna! W weekend ma być 18 stopni!! Szykuje się wspaniałe bieganie J Ale do weekendu jeszcze daleko zatem przejdźmy do czegoś równie przyjemnego.

Zastanawiając się ostatnio co zrobić na obiad pomyślałam, że już tak dawno nie jadłam pizzy i koniecznie muszę to zmienić! Rzut oka na zawartość lodówki i do roboty!

Rzecz jasna moja pizza to podróbka tej prawdziwej, gdyż spód zrobiony został z batata i mąki ryżowej, ale muszę przyznać, że moja pizza była PRZEPYSZNA! (aż robię się głodna na samo jej wspomnienie)


Wierzch standardowo pokrywa warstwa pomidorowa. Na niej natomiast położyłam hummus z brązowej cieciorki i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę :D Następnie w kółeczko ułożyłam cieniutkie plasterki dyni i posypałam solą oraz pieprzem. Po upieczeniu całość polałam prosto-boskim sosem tahini na bazie mojego ukochanego jogurtu sojowego z Kauflanada i wyłożyłam rukolę!

I co ci biedni weganie jedzą...? ;) Miłego dnia!



Składniki
  • 250g Batata, ugotowanego na parze i obranego najcieniej jak to możliwe 
  • 50g Mąki ryżowej 
  • 1 Łyżka oregano 
  • Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej
  • Ok. 15 cienkich plasterków dyni 
  • Ulubiony sos pomidorowy lub po prostu koncentrat pomidorowy + szczypta czosnku oraz bazylii suszonej (ja tak zrobiłam i wyszło super!)
  • Hummus 
  • Rukola
Sos
Jogurt sojowy ok. 100g + łyżka tahini + szczypta soli himalajskiej, pieprzu oraz czosnku

Wystudzonego batata blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę oraz oregano, pieprz i sól, całość łączymy za pomocą dłoni. Na papier do pieczenia kładziemy masę i za pomocą dłoni formujemy okrąg o średnicy ok. 21 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie na batatowym spodzie kładziemy sos. Na sos kładziemy hummus. Na hummus układamy dynie na kształt koła. posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut- do miękkości dyni. Po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy rukolą. Gotowe!

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. witam. czy moge użyć innej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! Oczywiście, że tak. Mąka ryżowa fajnie skleja dlatego dla bezpieczeństwa (oprócz 50g innej mąki) proszę dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej/kukurydzianej lub mąki z tapioki. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ok, dzięki! mogę jeszcze pokombinować z siemiem lnianym, bo także skleja, ale nie wiem jak by to smakowo wyglądało. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne, że można użyć siemienia- w smaku nie będzie różnicy ;-)

    OdpowiedzUsuń