09 marca 2017

"Fish and chips" czyli wegańska ryba z frytkami


Cześć!

Witajcie w czwartek dziś piszę do Was bardzo szybko i uciekam na uczelnie na cały dzień. Przepis, który przygotowałam to danie bardzo dobrze wszystkim znane- ryba z frytkami. Moja "ryba" została zrobiona z cieciorki, selera i płatów nori- w smaku wyśmienita, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Frytki wykonałam z batata, ziemniaków oraz marchewki, ale tu jest oczywiście dowolność. Gorąco polecam i życzę miłego dnia!



 Składniki (4 kotlety "rybne")

  • 1/2 Dużego selera, obranego i ugotowanego na parze do miękkości
  • 80g Ciecierzycy, (waga suchej) namoczonej min. 12 godzin i gotowanej przez ok. 1 godzinę
  • 4 Płaty nori, potargane wręcz sproszkowane na drobne kawałeczki
  • 4 Łyżki płatków drożdżowych
  • 1 Łyżeczka czarnej soli himalajskiej (lub więcej)
  • 1 Łyżeczka pieprzu (lub więcej)
  • 1 Łyżeczka czosnku mielonego (lub więcej)
+ panierka
  • 80g Komosy ryżowej, ugotowanej, wystudzonej i wymieszanej z szczyptą kurkumy (dla koloru panierki) oraz szczyptą soli i pieprzu
Składniki na rybę połączyć za pomocą malaksera/blendera. Następnie masę pougniatać ręką, aby nori zmiękło.
Uformować 4 "filety" i obtoczyć w komosie ryżowej.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza do chrupkości komosy ok. 20-30 minut z każdej strony

frytki
  • Twoje ulubione warzywa na frytki- u mnie ziemniaki, batat, marchew połączone z łyżką oleju kokosowego, pieprzem  i czosnkiem
Frytki pieczemy razem z rybą

+ warzywa ugotowane na parze- brokuł i szparagi, jarmuż 
+ ketchup, jogurtowy sos czosnkowy




2 komentarze:

  1. Super pomysł na "rybę" :)
    Zawsze obtaczamy ugotowane plastry selera w algach, ale Twoja wersja bardzo nam się podoba. Koniecznie musimy zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, a ja z pewnością wypróbuję Wasz przepis! Pozdrawiam :)

      Usuń