06 marca 2017

Dwuskładnikowe bezglutenowe naleśniki z pieczarkami i szpinakiem


Cześć!

Witajcie w poniedziałek :) Nie ma co marudzić tylko trzeba brać się do roboty! Ja za chwilkę uciekam na uczelnię, jednak zanim to zrobię mam dla Was prosty (BARDZO PRSOTY) przepis na naleśniki, które wyjdą nawet największym antytalentom naleśnikowym.

Oprócz tego, że ich przygotowanie to "bułka z masłem" zrobione są z zaledwie z DWÓCH(!) składników- mąka z ciecierzycy + mleko sojowe. Mąka z mojej ukochanej cieciorki na dodatek, że zdrowa to jeszcze bezglutenowa (!)- czy można sobie wyobrazić coś piękniejszego?
Do tego farsz pieczarkowo-szpinakowy i obiad gotowy :D Miłego dnia Kochani i produktywnego tygodnia!


Składniki

Naleśniki ( 2 duże- o średnicy ok. 26cm) 
  • 120g Mąki z ciecierzycy
  • 180g Mleka sojowego
Przyprawy- szczypta czarnej soli, pieprzu, kolendry mielonej, kuminu mielonego, czosnku suszonego, kurkumy, suszonych liści kolendry/natki pietruszki
1.     Składniki dokładnie zblendować
2.     Patelnię posmarować olejem kokosowym i porządnie rozgrzać
3.     Połowę masy wylać i rozprowadzić na jak najcieńszy i jak największy naleśnik, przykryć i smażyć na średnim/małym ogniu ok. 2-4 minuty (sprawdzamy drewnianą łopatką czy naleśnik odchodzi- gdy są gotowe nie stwarzają problemów i bardzo łatwo się je obraca)
4.     Po odwróceniu smażymy ok. 3 minuty. 
5.     Powtarzamy czynność z drugą częścią masy uprzednio dodając 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, aby naleśnik nie przywarł do patelni.
Farsz
  • 500g Pieczarek, obranych, opłukanych i pokrojonych w kostkę
  • 1 Cebula, obrana i drobno posiekana
  • 150-200g Szpinaku, opłukanego
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1-2 Łyżki mąki z ryżu brązowego
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • Szczypta soli himalajskiej, pieprzu czarnego, oregano, kilka łyżek płatków drożdżowych
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek oraz cebulę, dodać pieczarki i smażyć do miękkości.
Gdy pieczarki zmiękną dodać mąkę wymieszaną z przyprawami i kilkoma łyżkami wody, którą puściły pieczarki. Podgotować do zgęstnienia. Na koniec dodać szpinak i dusić przez chwilkę, aby szpinak się skurczył.

Do naleśników nałożyć farsz i podawać ciepłe. Gotowe!


SMACZNEGO!





4 komentarze:

  1. Lubię połączenie szpinak+pieczarki. Dawno nie jadłam - naleśników również ;) Twoje wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy naleśniki ciecierzycowe, a z takim apatycznym farszem to po prostu danie idealne!

    OdpowiedzUsuń