17 marca 2017

Kopytka jaglane


Cześć!

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa są kopytka, które czasami Babcia robiła na obiad, gdy przyjeżdżaliśmy do Niej w niedzielę. Za puree ziemniaczanym nigdy nie przepadałam, ale kiedy były kopytka zawsze zjadałam wszystkie z talerza.


W związku z tym, iż kopytka nadal lubię, a każde danie jakie przygotowuję chcę maksymalnie "uzdrowić" mam dla Was przepis na kopytka jaglane. Ich wykonanie nie wymaga od Nas żadnych zdolności kulinarnych i długich godzin spędzonych w kuchni- wystarczy kasza i mąka jaglana oraz woda. Proste? bardzo! polecam i życzę miłego popołudnia!

PS: Zapraszam Was do polubienia mnie na facebook, aby być na bieżąco! (możesz to zrobić klikając "Polub tę stronę" z prawej strony ekranu :D Będzie mi bardzo miło!




Składniki (jedna porcja widoczna na zdjęciu)
  • 60g Kaszy jaglanej
  • 30g Mąki jaglanej
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 Cebula, posiekana w drobną kosteczkę
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Kaszę porządnie płuczemy i gotujemy. 
Kiedy kasza przestygnie blendujemy ją na gładką masę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do kaszy dodajemy sól, pieprz oraz mąkę i zagniatamy ciasto. 

Ciasto dzielimy na 3 lub 2 części (w zależności czy chcemy, aby kopytka były duże czy małe- ja zrobiłam małe) i na oprószonym mąką jaglaną blacie formujemy wałki, które dzielimy na kopytka. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 1-2 minuty. Łowimy i pozwalamy im obeschnąć (ok. 5 minut). 

Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim cebulę, następnie dodajemy kopytka i podsmażamy wedle uznania. Gotowe!

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Kopytka to również moje smaki z dzieciństwa (z cukrem i podsmażaną bułką tarta):)
    Koniecznie muszę spróbować jaglanej wersji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę wersję robiła moja druga babcia :D Równie pyszna!

      Usuń
  2. Uwielbiam kopytka oraz kasze jaglaną, więc takie danie na pewno bym polubiła - wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń