23 lutego 2017

Zapiekanka na batatowym spodzie


Cześć!

Witajcie w tłusty czwartek! Dziś u mnie niestety nie znajdziecie przepisu na pączki, gdyż z braku czasu (drugi rozdział pracy sam się nie napisze) nie miałam kiedy przygotować takowych. Mam dla Was coś w zamian- boska zapiekanka na spodzie z batatów z sosem z pieczonej papryki. Do tego górka warzyw oraz makaron i ciecierzyca- czego można chcieć więcej oprócz dokładki?  Życzę Wam miłego i słooodkiego dnia!


Spód:
  • 350g batatów,
  • 70g płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki wrzątku,
  • Szczypta soli himalajskiej, pieprzu czarnego oraz oregano,
Wykonanie:
  1. Bataty wyszorować i wraz ze skórką ugotować na parze do miękkości. Wystudzone obrać i ugnieść na puree. 
  2. Płatki zemleć w malakserze na mąkę.
  3. Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić na min. 15 minut.
  4. Tak przygotowane składniki połączyć w misce za pomocą dłoni.
  5. Dno naczynia żaroodpornego o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Do formy przełożyć masę i schłodzić min. 1 godzinę w lodówce- najlepiej całą noc.

Sos:
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1/2 małej papryczki chili,
  • 100g dyni piżmowej,
  • 5 łyżek mleka kokosowego,
  • garść szpinaku baby
  • szczypta czosnku niedźwiedziego,
Przygotowanie:
  1. Paprykę czerwoną oraz papryczkę chili dokładnie opłukać, osuszyć oraz usunąć gniazda nasienne. 
  2. Dynię obrać i pokroić w kostkę.
  3. Tak przygotowane warzywa upiec do miękkości.
  4. Szpinak wrzucić na kilkadziesiąt sekund na parę.
  5. Przy pomocy blendera zmiksować warzywa z mlekiem kokosowym oraz szczyptą czosnku niedźwiedziego na gładką masę, dodać szpinak i wymieszać.
Na wierzch:
  •  40g ciecierzycy,
  • 40g makaronu z komosy ryżowej i kukurydzy,
  • 5 różyczek brokułu,
  • 5 różyczek kalafiora,
  • 5 brukselek,
  • kawałek dyni (ok. 10cm x 10 cm) o grubości 2cm,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • przyprawy: curry, papryka wędzona, pieprz i sól himalajska


Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować al dente
  2. Ciecierzycę namoczyć min. 12 godzin, następnie ugotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę dynię polać jedną łyżką oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę papryki wędzonej oraz szczyptę pieprzu i soli, całość wymieszać i odstawić.
  3. Kalafior, brokuł oraz brukselki zblanszować, kalafior przełożyć do miski i polać łyżką oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę curry i wymieszać. Brokuł i brukselkę polać oliwą oprószyć pieprzem i odstawić na bok.

Wykonanie:
  1. Na niższym poziomie piekarnika postawić formę ze spodem batatowym. 
  2. Na wyższym poziomie ułożyć kalafior oraz ciecierzycę.
  3. Piekarnik włączyć na 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
  4. Po tym czasie wyciągnąć formę ze spodem, na wierzch położyć sos, na sosie poukładać warzywa, makaron oraz ciecierzycę, wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut. 

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz