12 lutego 2017

"Nutella" milk- orzechowe mleko


Cześć!

Mam dla Was przepis na mleko z orzechów laskowych, które możecie zrobić w dwóch wersjach- zwykłe niesłodzone lub mleko orzechowo-kakaowe wybór należy do Was!💚 Zwykłe świetnie nadaje się do owsianki, a wersja z kakao idealna do ciastek. Z masy, która powstanie po odsączeniu mleka możecie zrobić TAKIE orzechowe pralinki- nie ma to jak recykling!👍 Miłego wieczoru!



Składniki

  • 100g Orzechów laskowych, namoczonych przez noc 
  • 700ml Wody źródlanej lub filtrowanej
+ wersja nutella
  • 7-8 Sztuk daktyli (mogą być suszone), namoczonych w kilku łyżkach wody żródlanej i zblendowanych
  • 3-4 Łyżki surowego kakao (może być zwykłe)
  • Ziarenka z jednej laski wanili
Namoczone przez noc orzechy umieszczamy w blenerze dodajemy "papkę" z daktyli, kakao oraz ziarenka wanili. całość blendujemy do gładkości. Przecedzamy nad miską przy pomocy gazy- odciskając najmocniej jak to możliwe. Mleko przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce do 4 dni. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz