05 lutego 2017

Puree z dyni


 Cześć!

Witajcie, chciałam Wam tylko przypomnieć, że do dzisiaj (5.02) jest w lidlu promocja na dynię piżmową- 2,99zł/kg. Dynia w sklepach pojawia się coraz rzadziej, a za niedługo będzie to towar deficytowy! (jeżeli już taki nie jest)👻 Przy okazji podrzucam przepis na puree, które ma masę zastosowań i jest stałym gościem w mojej kuchni❤
Miłej niedzieli!



Składniki

  • Dynia


Wykonanie
  1. Dynię płuczemy, obieramy (w przypadku hokkaido- nie obieramy) i patroszymy
  2. Kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsujsza (żeby była bardziej soczysta można ją upiec w foli aluminiowej- ja jej nie używam, w zamian stosuję papier do pieczenia- warzywa również są soczyste)
  3. Blendujemy na puree, studzimy i gotowe! Takie puree można przechowywać w lodówce do 5 dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz