03 lutego 2017

Delikatny krem batatowo-jabłuszkowy



Cześć!

Już miałam nadzieję, że za niedługo zawita do Nas wiosna, a tu znowu śnieg 😞 Czy ta zima nigdy się nie skończy? Nie pamiętam nawet kiedy ostatnio niebo było bezchmurne... marzy mi się pójść pobiegać w słoneczku. Niestety prognozy na najbliższe dni nie są pozytywne- będzię zimno. W związku z tym mam dla Was przepis na zupkę 😍 batatowo-jabłuszkowy, rozgrzewający krem. Przepis jest prościutki- składniki potrzebne do jego wykonania dostaniecie np. w biedronce.

Miłego dnia! ❤


Składniki (2 porcje)
  • 2 Jabłka, obrane, wypatroszone i pokrojone w kostkę
  • 2 Duże bataty, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 Cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
+ Bulion warzywny w ilości wymaganej do porzykrycia warzyw

Przyprawy
  • 1/2 Łyżeczki cynamonu
  • 1/2 Łyżeczki imbiru
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli himalajskiej
Wykonanie
  1. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę
  2. Gdy cebula zeszkli się dodajemy bataty i podsmażamy przez 2-3 minut
  3. Następnie dodajemy jabłuszka i całość przesmażamy przez chwilkę po czym zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkośći batatów
  4. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy zawartość garnka na krem
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz