25 lutego 2017

"Ryż" smażony z "jajkiem" czyli wegański obiad z kalafiora


CZEŚĆ!

Byłam wczoraj w kinie na filmie "Porady na zdrady" i... no cóż, film był. Był taki jak każda polska "komedia romantyczna". Jednak nie piszę tego, aby Was zniechęcić, gdyż pomimo nieco przerysowanej fabuły uśmiech pojawia się na twarzy bardzo często! A WEGANIN to dopiero się uśmieje w związku z tym, iż przyjaciółka głównej bohaterki to właśnie weganka, która w filmie przedstawia nasze codzienne menu będące dla "nie-wegan" czymś niezwykłym :D Więc jeżeli macie okazję wybrać się na ten film myślę, że właśnie dla tego wątku warto i gorąco Was do tego zachęcam! 

 Ale przejdźmy do rzeczy- o co chodzi z tym tytułem? Otóż mam dla Was przepis na ryż z KALAFIORA smażony z "jajkiem"- czyli z dodatkiem czarnej soli. Całość w azjatyckim stylu- kumin, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa- mega ciepło i mega PYSZNIE! (nie przesadzam- zakochałam się w tym daniu i ostatnio jadłam je codziennie przez 3 dni (!), a ja bardzo rzadko jadam to samo danie kilka dni pod rząd!- myślę, że to najlepsza rekomendacja :D Miłego dnia kochani!


Składniki
  • 400g Kalafiora
    1/2 Papryki czerwonej,
  • 2 Pomidory rzymskie/malinowe,
  • 1 Duża cebula,
  • 1 Mała cukinia
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego,
  • 8 Pieczarek,
  • Pęczek szczypiorku,
  • 50g Fasoli czarnej/adzuki,
  • Kilka różyczek brokuł
Przyprawy
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego,
  • Szczypta kolendry mielonej, kminu rzymskiego, pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej, imbiru (lub po prostu przyprawy curry, byle nie było w składzie soli) 
  • ½ łyżeczki czarnej soli (lub więcej),
  • 4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wykonanie
Fasolę namoczyć min. 10 godzin i ugotować do miękkości.
Kalafior zemleć w malakserze/zetrzeć na tarce o średnich oczkach i  zostawić na min. 40 minut (dlaczego?- pisałam o tym TUTAJ)
Cebulę, cukinię oraz paprykę pokroić w drobną kosteczkę, pomidory na ćwiartki.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę
Na patelni (pod przykryciem) rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim cebulę.
Następnie dodać pomidory, pieczarki, cukinię oraz paprykę i smażyć całość do momentu, aż warzywa zaczną puszczać soki (ok. 3 minuty).
Dodać kalafior oraz brokuł i dusić całość do miękkości, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką (ok. 10-15 minut).
Pod koniec duszenia dodać przyprawy, fasolę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i gotowe!

SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba, w takim daniu kalafiora jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam spróbować, bo warto! Pozdrawiam :)

      Usuń