15 lutego 2017

Kotlety brokułowe na warzywach



Kochani! 

W związku z tym, iż brokuł nadal jest na przecenie- teraz w Auchan i Netto mam dla Was przepis na kotlety z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Brokuł tak samo jak np. jarmuż, kalafior działa wysoce przeciwnowotworowo ze względu na zdolność wytwarzania sulforafanu. 

"Kiedy surowe brokuły są krojone lub przeżuwane związek prekursorowy łączy się z mirozynazą i powstaje sulforafan- na desce kuchennej albo w twoim żołądku, gdzie pokarm czeka na przetrawienie. Gotowanie niszczy enzym, lecz zarówno prekursor, jak i produkt reakcji są odporne na wysoką temperaturę" 
Oto cytat z książki dr Michaela H. Gregera "Jak nie umrzeć przedwcześnie" o której pisałam TUTAJ. Aby zatem zapobiec utracie tak cennego składnika jakim jest sulforafan przed obróbką termiczną należy brokuł pokroić i pozostawić na min. 40 minut. Dopiero po tym czasie możemy bezpiecznie piec czy dusić. Oczywiście najlepiej jeść brokuł na surowo, ale czasami trzeba zaszaleć i upiec kotlety, które dziś Wam proponuję!


Składniki
  • 1 Brokuł, opłukany, pokrojony i pozostawiony na min. 40 minut
  • 35g Kaszy jaglanej, porządnie opukanej
  • 35g Komosy ryżowej, porządnie opłukanej
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione
  • ok. 7 Łyżek płatków drożdżowych
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju np. sezamowego
Przyprawy
  • Szczypta soli himalajskiej, pieprzu, cebuli suszonej
  • 1 Łyżka czosnku niedźwiedziego
Kaszę i komosę gotujemy razem w bulionie warzywnym/wodzie. Brokuł gotujemy na parze przez 5-6 minut. Uparowany brokuł, czosnek, oraz przyprawy rozdrabniamy za pomocą food processora. Do "zmielonego" brokułu dodajemy kaszę, komosę, olej oraz płatki drożdżowe i łączymy wszystko za pomocą dłoni. Lepimy kotlety, układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczemy w temperaturze  200 stopni Celsjusza przez 40 minut (lub dłużej)- po ok. 25 minutach obracamy kotlety na drugą stronę



Do podania (warzywa pieczemy razem z kotletami)

  • Kilka liści jarmużuopłukanych i wrzuconych na parę na kilkadziesiąt sekund
  • 1/2 Mango, pokrojone w kostkę
  • 1/2 Buraka, pokrojonego w kostkę i upieczonego
  • Batat, upieczony w całości i pokrojony
  • Kilka różyczek brokuł, ugotowanych na parze/upieczonych
  • 100g Tofu, obtoczonego w przyprawach i upieczonego
  • 200g Brukselkiupieczonej/ugotowanej na parze
  • Sos serowo-czosnkowy (jogurt sojowy + kilka łyżek mleka migdałowego + kilka łyżek płatków drożdżowych + starty na tarce ząbek czosnku + pieprz i ewentualnie szczypta soli)
Upieczone i pokrojone warzywa łączymy i podajemy z kotletami oraz sosem. Gotowe! 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz