18 stycznia 2017

Veggie balls



Cześć 
Kochani ja uciekam na uczelnie, gdzie właśnie rozpoczynają się "igrzyska śmierci" (czyt. sesja), a Was zostawiam z przepisem na kuleczki warzywne podane na trzech rodzajach puree, do tego moje ulubione chipsy z jarmużu i sos czosnowy. Miłego dnia!





Składniki

Kulki warzywne
  • 80g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i gotowanej min. 1 godzinę
  • 100g Kukurydzy konserwowej
  • 1/3 Papryki czerwonej, umytej i posiekanej w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 Duży liść jarmużu lub 2 mniejsze, umyty i posiekany w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 Mała cebula czerwona lub 1/2 dużej,  posiekana w bardzo drobną ksoteczkę
Przyprawy
  • 1/2 Łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 1 Łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 Łyżeczka słodkiej papryki czerwonej 
Wykonanie
  1. Przy pomocy blendera łączymy- ciecierzycę, przyprawy i  po połowie reszty składników
  2. Do zblendowanej masy dodajemy  drugą połowę składników, całość łączymy za pomocą dłoni i lepimy kuleczki
  3. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc)
  4. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut obracając co jakiś czas


Puree
  • 1 Duży batat
  • 4 Marchewki
  • 2 Buraki
  • Jogurt sojowy
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Warzywa szorujemy i gotujemy na parze/gotujemy w wodzie/pieczemy w piekarniku do miękkości (moje gotowane były na parze)
  2. Gotowe warzywa delikatnie obieramy ze skórki (najcieniej jak tylko się da) i blendujemy na puree z łyżką jogurtu sojowego
  3. Dodajemy sól/pieprz wedle uznania
Sos czosnkowy
  • 300ml Jogurtu sojowego
  • 2 Ząbki czosnku, starte na tarce
  • Szczypta suszonej pietruszki
  • Pieprz i sól wedle uznania
Chipsy z jarmużu (KILK)

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. uwielbiam przeróżne kotleciki na bazie ciecierzycy. pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również- ciecierzycę mogłabym jeść codziennie! :)

      Usuń
  2. Przekonałaś mnie - zapisuję przepis i namaczam cieciorkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Robię takie kuleczki, ale z mięsa :) jestem ciekawa jak smakują w wersji vege :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń