31 stycznia 2017

KFC Tofu Nuggets


Cześć 👋
Kochani! bez zbędnego pisania- mam dla Was BOMBOWY  💣przepis rodem z KFC- nuggetsy z tofu w "panierce" z komosy ryżowej- mięciutkie w środku i wspaniale chrupiące z zewnątrz- dokładnie jak "mięsne" nuggetsy. Do ich wykonania gorąco polecam "tofu z pandą"- jest idealnie aksamitne i (moim zdaniem) najsmaczniejsze. Nuggetsy oczywiście nie są smażone, a pieczone- więc zdrowsze. Do tego frytki z batata i już chyba żaden "mięsożerca" Nam nie podskoczy 💪
Miłego dnia!



Składniki
Wieczór wcześniej
  • 60g Komosy ryżowej, 
  1. Komosę płuczemy do porządku i gotujemy (bez soli) do miękkości (nie do rozgotowania!)
  2. Studzimy przez noc w lodówce

  • 200g Ulubionego tofu 
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/2 Łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • 1/2 Łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 1/2 Łyżeczki papryki ostrej, 
  • 1/2 Łyżeczki czosnku szuszonego
  • Szczypta kurkumy, 
  1. Tofu kroimy na kwadraty/prostokąty o grubości 1,5-2 cm
  2. W miseczce łączymy przyprawy oraz posiekany czosnek
  3. Tofu polewamy olejem kokosowy i wkładamy do przypraw- uwaga trzeba to robić szybciutko, gdyż jak wiadaomo pod wpływem niskiej temperatury tofu, olej twardnieje
  4. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i wkładamy na noc do lodówki
  • 20g Siemienia lnianego
  1. Siemię zalewamy wrzątkiemna noc (ok. 150 ml wrzątku)
Następnego dnia
  • Mąka kukurydziana ok. pół szklanki + pieprz czarny + szczypta soli himalajskiej + 1/2 Łyżeczki kurkumy
  1. Wszystkie składniki łączymy w głębokim talerzu, obok niego stawiamy miseczkę z lnem, a obok niej garnek/miseczkę z komosą przyprawioną 1 łyżeczką papryki słodkiej i szczyptą czosnku
  2. Tofu polewamy 1 łyżeczką sosu sojowego- tak, aby wszystkie kawałki choć "otarły się" o sos
  3. Każdy kawałek obtaczamy w mące, potem (za pomocą widela) wkładamy do "jajka" lnianiego, po czym obtaczamy kawałki w komosie- za pomocą dłoni. 
  4. Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do chrupkości komosy ok. 50 min. ( Uwagi: na początku piekłam w 200 stopniach Celsjusza na najniższym poziomie piekarnika z włączoną funkcją grzania tylko od dołu- po ok. 10-15 minutach, piekłam na najwyższym poziomie z włącząną górą w temperaturze 170 stopni Celsjusza- gdy góra kotlecików wyglądała jak nuggetsy ze zdjęcia- obracałam na drugą strone i piekłam do chrupkości (dalej w 170 stopniach Celsjusza)
+ Ketchup i bataty- bataty szorujemy, kroimy i pieczemy razem z nuggetsami

SMACZNEGO!





6 komentarzy:

  1. W komosie? Co to za przepis! I jeszcze o tym nie słyszałam i tego nie robiłam? Koniecznie muszę to przygotować!https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda, aż zgłodniałam))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo iż jestem mięsożercą, chętnie bym spróbowała tego wynalazku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz je przygotować! Pozdrawiam :D

      Usuń