29 października 2016

Zdrowy niezdrowy obiad?


Hej!

Ostatnio jestem tak zapracowana, że jedyna rozyrywka jaką mam (i nie mam wyrzutów sumienia, że nie piszę pracy) to gotowanie (bieganie oczywiście też, ale zawsze znajdę sobie usprawiedliwnie, że "muszę" iść pobiegać, bo np.boli mnie głowa, a jak mam pisać z bolącą głową?). Moja "jelitówka" o której ostatnio pisałam (o tutaj) odeszła na dobre (mam nadzieję) i jak obiecywałam wrzucam nowy przepis!

Pewnie zastanawiacie się o co chodzi z tym, tytułem... już tłumaczę. Przygotowałam przepis na obiad zdrowy- ponieważ składniki z których go wykonałam to warzywa, a niezdrowy, gdyż podałam go na wzór "fast food" i oto cała zagadka! Niedawno przygotowałam zdrowego beanburgera (klik) a dzisiaj przed Wami "skrzydełka" z kalafiora w pomidorowo-orzechowej "marynacie" z frytkami z dyni. Częstujcie się!



Składniki (porcja dla jednej osoby)
  • 400g Kalafiora umytego i podzielonego na różyczki
  • 400g Dyni piżmowej obranej i pociętej w cienkie słupki
Marynata
  • 50g Płatków owsianych
  • ok. 200ml Przecieru pomidorowego
  • 1 Łyżka nasion chia zalana wrzątkiem 1cm ponad powierzchnię i odstawiona na 10 minut
  • 2 Łyżki mąki z ryżu brązowego
  • 2 Łyżki masła orzechowego
  • 1 Łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 1 Łyżeczka słodkiej wędzonej papryki mielonej
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • 1 Łyżeczka chili (lub mniej)
  • Koperek suszony do frytrk według gustu
Wykonanie
  1. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy zapomocą łyżki
  2. W misce łączymy marynatę i kalafior, odstawiamy do lodówki na noc
  3. Następnego dnia przekładamy frytki oraz "skrzydełka" na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Jemy od razu, ponieważ szybko stygnie. Smacznego!




3 komentarze: