19 lutego 2017

Tater tots


CZEŚĆ!

Tater tots są to popularne w Ameryce kotleciki z gotowanych ziemniaków. Najczęściej kupowane są one jako mrożonka dostępna w każdym markecie. Charakterystyczne jest to, iż są one smażone w głębokim tłuszczu. Dodatkowo jednym ze składników z których są wykonane jest ser. 

W mojej wersji tego dania zamiast ziemniaków używamy ziemniaków słodkich czyli kochanych batatów oraz cukinii, zamiast smażenia- pieczemy, a zamiast sera dodajemy płatki drożdżowe. Efekt? BOSKI! nie przesadzam. Sama byłam zaskoczona jak pyszne to połączenie! Gorąco polecam zarówno na ciepło jak i zimno :D


Składniki
  • 300g Batata,  
  • 1 Młoda cukinia- ok. 150-200g
  • 2 Łyżki mąki z ryżu brązowego
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych
Przyprawy
  • Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 Łyżeczka suszonej cebuli

Wykonanie
  1. Batata gotujemy na parze/w wodzie/pieczemy w skórce. Po wystudzeniu obieramy najcieniej jak to możliwe i ugniatamy na puree
  2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciskamy przez gazę/ściereczkę
  3. Wszystkie składniki oprócz mąki łączymy w misce za pomocą dłoni na gładką masę i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę- najlepiej na całą noc
  4. Po wyciągnięciu z lodówki do masy dodajemy mąkę, całość łączmy i lepimy totsy
  5. Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni Celsjusza pieczemy przez ok. 15-20 minut z każdej strony.

Podałam z jarmużem wrzuconym na kilkadziesiąt sekund na parę i jogurtowym sosem czosnkowym- jogurt sojowy + szczypta pieprzu, soli, czosnku suszonego oraz czosnku niedźwiedziego, ale to nie jest konieczne, gdyż ciężko się powstrzymać, aby nie zjeść i wprost po upieczeniu

SMACZNEGO!


2 komentarze: