31 października 2016

Curry z kalafiorem


Cześć!

Stojąc przed lodówką i myśląc co zrobić na obiad naszła mnie ochota na curry.
No właśnie, nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, iż skończyła mi się przyprawa.

Szybki rzut oka na przyprawy i jestem utarowana! Wszytskie składniki na przyprawę curry miałam- wystarczyło tylko je wymieszać. Zatem wrzuciłam do miseczki: kurkumę, imbir, gorczycę białą, cynamon, kozieradkę, kardamon, kolendrę, paprykę słodką, chili, pieprz czarny, sól himalajską, czosnek, wymieszałam i gotowe! 
Zrobienie przyprawy w domu ma same zalety- możemy pominąć składnik, którego nie lubimy i zmniejszyć ilość składnika np. mniej zdrowego: sól w sklepowych przyprawach curry jest na pierwszym miejscu w składzie co oznacza, że jest jej najwięcej, aby tego uniknąć zawsze kupuję curry ekologiczne- robiąc przyprawy w domu sami kontrolujemy jej ilość). Do sklepowych przypraw często dodawany jest również glutaminian sodu, dlatego ważne jest, aby czytać skład.
Już nie przedłużam i wrzucam przepis! 


Składniki
  • 300g Kalafiora podzielonego na różyczki
  • 150g Cukini pokrojonej w kostkę
  • 250g Dyni pokrojonej w kostkę
  • 70g Ciecierzycy namoczonej przez noc i gotowanej przez min. 1 godzinę
  • 300ml Mleka kokosowego
  • 1 Cebula pokrojona w kostkę
  • Kawałek imbiru drobno posiekanego
  • 2 Ząbki czonsku drobno posiekane
  • 1 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • Garść jarmużu/szpinaku
  • Wiórki kokosowe do posypania
Przyprawy
  • 1,5 Łyżki curry
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych ( można dodać więcej a można wcale nie dodawać, jeśli akurat nie macie)
  • Szczypta soli himalajskiej 
Wykonanie
  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę, czosnek, imbir i podsmażamy do momentu, aż cebula zeszkli się
  2. Następnie dorzucamy dynię i podsmażamy przez chwilkę
  3. Dolewamy mleko kokosowe do pokrycia dna i dusimy dynię przez 3-4 minuty
  4. Dorzucamy kalafior i całość dusimy przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby dolewamy mleka)
  5. Następnie dorzucamy cukinię i dusimy całość jeszcze chwilę- do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane
  6. Do mleka, którym nie podlaliśmy dna dodajemy przyprawy i wlewamy do garnka
  7. Gdy mleko zawrze dodajemy ciecierzycę i jarmuż/szpinak. posypujemy wiórkami kokosowymi  i gotowe!
SMACZNEGO!






1 komentarz:

  1. Curry i kalafior bardzo do siebie pasuja ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń