17 czerwca 2017

Wegańska hawajska


DZIEŃ DOBRY!

No witam Was wreszcie!! Bardzo cieszy mnie fakt, że ten tydzień dobiega końca, gdyż był to dla mnie chyba najgorszy tydzień od początku roku- pomimo, że spędzony w całości w domu to poświęcony jedynie nauce.

Jeszcze nie znam efektów moich starań , choć jak to zwykle to bywa na egzaminach- pytania były z kosmosu, bo z pewnością nie z wykładów, więc tylko czekam na wpisanie ocen do dziekanatu i zaczynam naukę na ostatni w tej sesji + ewentualne poprawki.

W związku z tym, że tym razem nauki nie ma, aż tak wiele mogę wrócić do przepisów! Dziś mam dla Was pizzę (tak, znowu). Ale przygotowałam ją ze względu na ananasa którego nabyłam w biedronce w przecenie (która nadal trwa)- 3,99zł/kg. Pizza wykonana została na orkiszowym spodzie bez wyrastania (używamy proszku do pieczenia).

Na wierzch wspomniany już ananas- dlatego pozwoliłam sobie nazwać ją hawajską. Do tego tofu wędzone//paprykowe- które zastępuje szynkę, gdyż w wersji dla mięsojadków najczęściej pizza hawajska dostępna jest z szynką/kurczakiem.

Do tego papryka i pikantny sos pomidorowy dla przełamania smaku słodkiego ananasa. Całość wyszła przepysznie! Gorąco polecam i życzę Wam oraz sobie dużo słoneczka, bo za oknem jakoś tak szaro.. Miłego dnia




Dodatki

  • 2 Grube plastry świeżego ananasa, pokrojone w kostkę 
  • 150 Tofu wędzonego/z papryką lub pomidorami, pokrojonego w plastry
  • 1 Mała papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • Szczypta czosnku niedźwiedziego
  • Płatki drożdżowe

Sos
  • 70g Koncentratu pomidorowego + ok. 150ml wody
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego 
  • 2 Łyżeczki oregano
  • Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz chili
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy sos przez ok. 5 minut bardzo często mieszają. W razie potrzeby dolewamy wody.

Ciasto
  • 100g Mąki orkiszowej
  • 50-60g Letniej wody
  • 1 Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania 
Składniki zagniatamy na ciasto przez ok. 5 minut. Rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 25cm, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i zawijamy brzegi. Smarujemy ciasto oliwą (głównie brzegi), a następnie nakładamy sos i posypujemy płatkami drożdżowymi. Podpiekamy w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez ok. 10-15 minut, po czym nakładamy dodatki i pieczemy całość przez 15-20 minut.

SMACZNEGO!!


4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie! :) Pizza bez sera, muszę spróbować. https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam- bez sera też może być pysznie ;-)

      Usuń