23 października 2016

Krem kalafiorowo-pietruszkowy z gruszką i karadmonem



Cześć!

Nawet nie wiem kiedy to zleciało, ale już za ok.miesiąc wydarzenie w multikinie na które bilet kupiłam w sierpniu- mianowicie transmisja koncertu: André Rieu: Boże Narodzenie André. Już nie mogę się doczekać!

Tymczasem jednak, mam dla Was przepis na delikatny i sycący krem kalafiorowo-pietruszkowy. Podałam go z białą fasolą, ale równie dobrze będzie pasować np.kasza gryczana. Kardamon nadaje mu wspaniałego aromatu i w połączeniu z gruszką smakuje wyśmienicie.

Serdecznie zapraszam!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas gotowania Ilość porcji
ok. 45 minut min. 35 minut 2-3


Składniki
  • 500g Kalafiora
  • 2 Duże pietruszki
  • 2 Miękkie gruszki
  • 2 Ząbki czosnku 
  • ok. 1,2l  Wody
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • Fasola biała do podania
Przyprawy
  • 3 Ziarna ziela angielskiego
  • 3 Liście laurowe
  • 1 Łyżka mielonych ziaren kolendry 
  • 1 Łyżka kardamonu
  • Szczypta pieprzu i soli himalajskiej
  • Szczypta gałki muszkatałowej i imbiru 

Wykonanie
  1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy min.1 godzinę
  2. Czosnek rozgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut.
  3. Pietruszkę obieramy, kalafior dzielimy na różyczki
  4. Obraną pietruszkę, kalafior oraz gruszki płuczemy
  5. Gruszki delikatnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne
  6. Pietruszkę i gruszki kroimy w kostkę
  7. Do garnka wlewamy olej, zalewamy odrobiną wrzątku, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe, imbir i stawiamy na palnik, podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  8. Po 2 minutach dodajemy pietruszkę i kalafior, podlewamy wrzątkiem i dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie
  9. Gdy warzywam lekko zmiękną dolewamy wody do przykrycia, dodajemy gruszkę, gałkę muszkatałową, kardamon i dusimy całość do miękkości
  10. Kiedy warzywa będzą miękkie garnek ściągamy z palnika, wyjmujemy liście laurowe oraz ziele angielskie i blendujemy jego zawartość na krem 
  11. Dodajemy sól i pieprz. Podajemy z fasolą. Gotowe!

SMACZNEGO!




2 komentarze: