01 stycznia 2017

Wszystkiego najlepszego gołąbki!


Cześć!

Kochani! Z okazji nadejścia nowego roku życzę Wam tylko zdrowia i spełnienia marzeń, bo bez pierwszego drugie może się nie udać, a kiedy mamy pierwsze reszta zależy już wyłącznie od Nas. 
Nowy rok = nowy przepis- na dziś przygotowałam dla Was przepis na gołąbki. Farsz nie jest może tradycyjny, gdyż z soczewicy i grzybów, ale zapewniam Was, że bardzo smaczny! 
Wszystkiego najlepszego!




Składniki
  • 1 Główka kapusty włoskiej
  • 400g Pieczarek- same kapelusze (waga po obraniu)
  • 100g Soczewicy brązowej (waga suchej)
  • ok. 300g Przecieru pomidorowego
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 
  • 2 Duże cebule
  • 2 Ząbki czosnku
  • 20g Suszonych grzybów, namoczonych przez noc
Przyprawy
  • 1 Łyżka kurkumy
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych
  • 1 Łyżka suszonej natki pietruszki
  • Duża szczypta soli
  • Duża szczypta pieprzu


Wykonanie
  1. Soczewicę moczymy przez noc po czym gotujemy ok. 25 minut, odcedzamy i przekładamy do miski
  2. Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
  3. Pieczarki obieramy, myjemy i pozostawiamy, aby obciekły
  4. Cebulę obieramy i kroimy w pióra
  5. Wycinamy głąb kapusty
  6. Kapustę wrzucamy na wrzątek dziurą w stronę dna i gotujemy ok. 10 minut 
  7. Kapustę odcedzamy i czekamy, aż przestygnie (aby nie oparzyć dłoni)
  8. Delikatnie rozbieramy kapustę-uwaga aby nie naruszyć liści, bo farsz nam ucieknie, odkładamy na bok
  9. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy jedną cebulę i czosnek czekamy, aż cebula zeszkli się po czym dorzucamy grzyby suszone, podsmażamy
  10. Dorzucamy pieczarki i wlewamy 1-2 łyżki wody z moczenia suszonych grzybów, dusimy do momentu, gdy pieczarki puszczą wodę (od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką)
  11. Kiedy pieczarki znacznie zmniejszą swoją objętość (po ok. 5 minutach) wyłączamy palnik
  12. Sitko stawiamy nad dużą miseczkę i odcedzamy pieczarki mocno dociskając do ścianek sitka- wywar grzybowy będzię nam potrzebny
  13. Pieczarki łączymy ręcznie z soczewicą 
  14. Na środku każdego liścia układamy farsz i zawijamy gołąbki
  15. Na dnie szerokiego garnka układamy liście kapusty, na nich ciasno układamy gołąbki
  16. Na patelni podsmażamy jedną cebulę, następnie dodajemy do niej przecier pomidorowy oraz bulion grzybowy i podgrzewamy całość przez ok. 3-4 minuty
  17. Przecier z bulionem dodajemy do gołąbków- należy zadbać, aby bulion dostał się pod liście, którymi wyłożone jest dno
  18. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, a garnek pokrywką
  19. Dusimy na średnim/małym ogniu przez min. 1 godzinę- do miękkości kapusty( w razie potrzeby dolewamy wodę/przecier pomidorowy. Zrobione!
SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Tobie również wszystkiego naj, naj, naj :)
    Te gołąbki wyglądają wspaniale, ślinka cieknie od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo! Pozdrawiam Was cieplutko! :D

    OdpowiedzUsuń