DZIEŃ DOBRY!
Kochani! Bardzo przepraszam za moją nieobecność, ale już WRACAM! Licencjat obroniony więc do października mam sporo wolnego!
Dziś mam dla Was przepis na kabaczkowe zapiekanki z młodą kapustą curry. Przygotowanie jest proste- wystarczy poddusić kapustę z dodatkami i nafaszerować nasze kabaczki.
Danie jest pełnowartościowe- znajdziemy tu tofu oraz komosę ryżą, zatem o białko nie ma się co martwić! Wierzch kabaczków posypujemy startym tofu i wegańskim parmezanem na który przepis znajdziecie TU.
Zapiekanki wyszło przepyszne! Przepis jest dla dwóch osób lub jednej BARDZO głodnej! Miłego dnia Kochani!!
Składniki
- 2 Duuuże kabaczki, porządnie opłukane, przekrojone na pół i wypatroszone
- 1 Młoda kapusta, opłukana i drobno posiekana
- 1 Kostka tofu wędzonego/paprykowego, starta na tarce o grubych oczkach
- Mała puszka kukurydzy
- 50g Komosy ryżowej (waga suchej), opłukanej i ugotowanej
- Wegański parmezan (TU przepis)
- 2 Cebule, posiekane w drobną kostkę
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania kabaczków
Przyprawy
- ½ Łyżeczki ziaren kolendry
- ½ Łyżeczki całego kminu rzymskiego
- 1 Łyżka curry + szczypta soli i pieprzu jeżeli Wasza przyprawa nie posiada ich w składzie
- Szczypta czarnej soli, pieprzu, papryki wędzonej- do kabaczków
Wypatroszone kabaczki smarujemy oliwą zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Następnie w środku posypujemy solą, pieprzem oraz oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Po tym czasie wysuwamy je z piekarnika, faszerujemy, posypujemy startym tofu oraz wegańskim parmezanem i podpiekamy przez kolejne 10 minut lub dłużej- do miękkości
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz