07 lipca 2017

Kabaczkowe zapiekanki wegańskie


DZIEŃ DOBRY!

Kochani! Bardzo przepraszam za moją nieobecność, ale już WRACAM! Licencjat obroniony więc do października mam sporo wolnego!

Dziś mam dla Was przepis na kabaczkowe zapiekanki z młodą kapustą curry. Przygotowanie jest proste- wystarczy poddusić kapustę z dodatkami i nafaszerować nasze kabaczki.

Danie jest pełnowartościowe- znajdziemy tu tofu oraz komosę ryżą, zatem o białko nie ma się co martwić! Wierzch kabaczków posypujemy startym tofu i wegańskim parmezanem na który przepis znajdziecie TU.

Zapiekanki wyszło przepyszne! Przepis jest dla dwóch osób lub jednej BARDZO głodnej! Miłego dnia Kochani!!


Składniki
  • 2 Duuuże kabaczki, porządnie opłukane, przekrojone na pół i wypatroszone
  • 1 Młoda kapusta, opłukana i drobno posiekana
  • 1 Kostka tofu wędzonego/paprykowego, starta na tarce o grubych oczkach
  • Mała puszka kukurydzy
  • 50g Komosy ryżowej (waga suchej), opłukanej i ugotowanej
  • Wegański parmezan (TU przepis)
  • 2 Cebule, posiekane w drobną kostkę
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania kabaczków

Przyprawy
  • ½ Łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ Łyżeczki całego kminu rzymskiego 
  • 1 Łyżka curry + szczypta soli i pieprzu jeżeli Wasza przyprawa nie posiada ich w składzie
  • Szczypta czarnej soli, pieprzu, papryki wędzonej- do kabaczków
Starte tofu dzielimy na pół- połowa do farszu, połowa do posypania. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kolendrę, kumin, cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy tofu, komosę, curry oraz kukurydzę, łączmy całość i podgrzewamy jeszcze 1-2 minutki.

Wypatroszone kabaczki smarujemy oliwą zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Następnie w środku posypujemy solą, pieprzem oraz oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Po tym czasie wysuwamy je z piekarnika, faszerujemy, posypujemy startym tofu oraz wegańskim parmezanem i podpiekamy przez kolejne 10 minut lub dłużej- do miękkości

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz