09 czerwca 2019

Ciasto z budyniem i rabarbarem bez cukru (wegańskie)/ Sugarfree vegan cake with rhubarb and pudding



Sezon na rabarbar w pełni również w mojej w kuchni. Jednak ja preferuję dania wytrawne, dlatego też rabarbar, skądinąd będący warzywem, występował u mnie głównie w postaci dodatku do dań jednogarnkowych.

Jednak ostatnio na wszystkich portalach kulinarnych pojawiały się ciasta z tym właśnie warzywem, więc ja również postanowiłam przygotować i zjeść po raz pierwszy w życiu! (wstyd się przyznać) ciasto z rabarbarem. Efekt przerósł moje oczekiwania, a mama, która po tym, jak zjadała ciasto z rabarbarem kilkanaście lat temu u koleżanki, a które uznała wówczas za najgorsze ciasto, jakie w życiu jadła, uznała, że to najlepsze ciasto z owocami/warzywami, jakie ostatnio upiekłam!

 Spód (24x24 cm)
  • 200 g mąki orkiszowej typ 1100
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 ml cukru pudru z ksylitolu
  • 150 g masła (zimnego- TU przepis)
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżki płynnego nierafinowanego oleju kokosowego
  • opcjonalnie- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Mąki przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść do otrzymania zwartego ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na czas robienia budyniu.

Nadzienie
  • 80 g proszku budyniowego waniliowego (dwa standardowe opakowania)
  • 250 ml  mleka roślinnego o smaku waniliowym (użyłam małego mleczka alpro)
  • 500 ml mleka sojowego
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 500 g rabarbaru

Do mleka waniliowego dodać budynie i mieszać do rozpuszczenia. W garnku zagotować mleko sojowe z ksylitolem. Do gotującego się mleka, cały czas mieszając, wlać mleko waniliowe z budyniami. Gotować 2-3 minuty do zgęstnienia i odstawić.

Rabarbar umyć i pokroić w plastry.

Dno formy wykleić 2/3 ciasta. Spód posypać delikatnie mąką ziemniaczaną i następnie wyłożyć rabarbar. Na rabarbar wylać budyń i rozprowadzić równomiernie. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Piec 45 minut w 175 stopniach Celsjusza.

Po upieczeniu wystudzić kilka godzin (najlepiej w lodówce, jak trochę przestygnie), gdyż po wyjęciu budyń jest płynny. 


The rhubarb season is fully,also in my kitchen. However, I prefer dinner dishes rather than dessert, which is why rhubarb, otherwise a vegetable, appeared mainly in the form of an addition to one-pot dishes.

However, recently on all culinary portals there were cakes with this vegetable, so I also decided to prepare and eat for the first time in my life! (shame to admit) rhubarb cake. The effect exceeded my expectations, and my mother, who after eating a cake with rhubarb a dozen years ago at her friend, and which at the time considered the worst cake she had in her life, decided that it was the best cake with fruit/vegetables I had recently baked!

Bottom (24x24 cm)
  • 200 g of spelled flour type 1100
  • 50 g corn flour
  • 50 g of coconut flour
  • pinch of salt
  • 1.5 teaspoons of baking powder
  • 2 tablespoons of potato flour
  • 60 ml of powdered sugar from xylitol
  • 150 g butter (cold - HER the recipe)
  • 2 tablespoons of ice water
  • 2 tablespoons of liquid unrefined coconut oil
  • optional - a packet of sugar with real vanilla

Sift the flour, add the remaining ingredients and knead until a dense dough is obtained. Form a ball, wrap it with food foil and leave it in the fridge while making the pudding.

Filling
  • 80 g of vanilla pudding powder (two standard packages)
  • 250 ml of vanilla-flavored vegetable milk (I used a small alpro vanilla milk)
  • 500 ml of soya milk
  • 6 tablespoons of xylitol
  • 500 g of rhubarb

Add the puddings to the vanilla milk and mix until dissolved. Boil soy milk with xylitol in a pot. To the boiling milk, stirring constantly, pour in vanilla milk. Cook for 2-3 minutes to thicken.

Wash the rhubarb and cut into slices.

Put 2/3 of the dough to the bottom of the mold . Gently sprinkle the bottom with potato flour and then place the rhubarb. Pour the pudding over the rhubarb and distribute it evenly. Grate the remaining part of the dough with a coarse mesh. Bake 45 minutes at 175 degrees Celsius.

After baking, let it cool for a few hours (preferably in the fridge, as it will cool down a little), because after removing the pudding is liquid.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz