Cześć!
Nie wiem jak Wy ale ja ostatnio chleb jadam rzadko z prostej
przyczyny- wolę różnego rodzaju kasze. Jednak czasem przychodzi taki dzień
kiedy myślę- kurczę, ale bym zjadała kanapkę. Z zasady nie kupuję gotowego
pieczywa i jem jedynie to upieczone przeze mnie, a jako że nie da się upiec
chleba na jedną kanapkę robię go rzadko. I właśnie ostatnio był dzień w którym
naszła mnie ochota na chleb, czego efektem jest poniższy przepis na razowy
chleb orkiszowy z dużą ilością ziaren- tutaj masz dowolność, wybierz te które
najbardziej lubisz. Nie pozostaje zatem nic innego jak brać się do roboty!
Miłego dnia :D
Krok I
- 80g Mąki orkiszowej 2000
- 95g Wody źródlanej
- 1/3 Łyżeczki świeżych drożdży
Składniki dokładnie łączymy w większej misce, przykrywamy gazą/ręcznikiem papierowym z dziurkami i dociskamy gumką recepturką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin
Krok II
Krok III
- 230g Mąki orkiszowej 2000
- 170g Lekko podgrzanej wody źródlanej
- 4 Łyżki nasion chia
- 4 Łyżki sezamu
- 4 Łyżki pestek dyni
- 4 Łyżki nasion słonecznika
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- Składniki łączymy w dużej misce następnie dodajemy mieszankę z kroku II oraz kroku I.
- Całość dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (postawiłam na ciepłym kaloryferze).
- Następnie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do formy wysmarowanej nierafinowanym olejem sezamowym.
- Wierzch posypujemy dowolnymi ziarnami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (jak położyłam na ciepłym kaloryferze).
- Następnie pieczemy w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 30 minut po czym zmniejszamy do 180 i pieczemy następne 30 minut.
- Po tym czasie studzimy w piekarniku i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz