Cześć!
Kochani witam Was w poniedziałek!!
Uwielbiam początek tygodnia, gdyż nie umiem wysiedzieć w jednym miejscu, a
chodzenie na uczelnie to coś co sprawia mi ogromną przyjemność (pomimo, iż to
mój ostatni semestr i roboty mam niemało). Przygotowałam dla Was przepis na ciasto-
i to jakie!!! Wilgotne, mięciutkie, kakaowe i po prostu MEGA PYSZNE :) Zrobione bez użycia cukru- słodycz pochodzi
jedynie z bananów i mleka ryżowego w którego składzie nie ma cukru- słodkie
jest samo w sobie. Ciasto wykonałam z mąk bezglutenowych i oczywiście bez
nabiału- jak wszystko na blogu ;) Mojej Mamie bardzo posmakowało i już
zapowiedziała, że chce takie na Wielkanoc-
to najlepsza rekomendacja! Gorąco polecam i życzę miłego dnia oraz
produktywnego tygodnia!!
Składniki suche:
- 50g Mąki jaglanej
- 50g Mąki kukurydzianej
- 50g Mąki z ryżu brązowego
- 50g Mąki kokosowej
- 50g Kakao
- 1 Łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- ½ Łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ Łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 4 Łyżki oleju kokosowego
- 3 Banany, rozgniecione + 1 banan do środka
- 1 Łyżeczka aromatu waniliowego
- 270ml Mleka ryżowego, w temperaturze pokojowej (użyłam mleka marki SCOTTI- które polecam, gdyż nie posiada cukru dodanego, a jest bardzo słodkie!)
Wykonanie
- Składniki suche łączymy w misce i przesiewamy
- Składniki mokre traktujemy blenderem w celu uzyskania gładkiej masy
- Do składników mokrych dodajemy suche i dokładnie łączymy za pomocą miksera
- Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę masy, po środku układamy banana i dodajemy resztę masy
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut
- Studzimy w piekarniku
- Możemy zjeść ciepłe, ale będzie się kruszyć, najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce- wówczas idealnie się kroi!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz