Cześć!
Dzień dobry w ten pochmurny (u mnie) dzień. Pamiętam, że pierwszy raz kiedy byłam nad
morzem niemal codziennie była taka pogoda. Nie zmiana to faktu, że było
świetnie bo człowiek ma to do siebie, iż lepiej zapamiętuje momenty, nie te
kiedy pogoda jest piękna, a gdy leje i wieje. Będąc wtedy nad morzem chodziliśmy
na obiady do pewnej restauracji, w której mieli WSPANIAŁE pierogi. Przez ok. 2
tygodnie każdego dzień na obiad jadałam właśnie je. I przeszliśmy właśnie do sedna postu czyli
PIEROGÓW!
Mam dla Was przepis na pierogi z razowej mąki orkiszowej- dzięki
czemu nie musimy mieć wyrzutów sumienia, że mąką „niezdrowa”. Co do ich
przygotowania możesz wybrać jedną z opcji- zdrową czyli zjeść zaraz po
ugotowaniu lub mniej zdrową, lecz prawdopodobnie smaczniejszą- podsmażyć z
cebulką na łyżeczce oleju kokosowego- wybór należy do Ciebie- ja zaszalałam i
zjadłam podsmażone (od czasu do czasu nie zaszkodzi ;) ) Pozdrawiam cieplutko,
miłego dnia!
Składniki na farsz (ok. 30 pierogów)
- 300g Zimniaków, ugotowanych na parze/w wodzie, rozgniecionych
- 100g Kaszy jaglanej, porządnie opłukanej i ugotowanej w stosunku 1:2-2,5 (kasza:woda)
- 3 Cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
- 2-3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 Łyżeczka czarnej soli (lub więcej)
- Szczypta cebuli suszonej oraz pieprzu
Na oleju podsmażamy cebulę do momentu, aż się zarumieni
dodajemy resztę składników, mieszamy do całkowitego połączenia i wyłączamy
palnik. Farsz studzimy.
Składniki na ciasto (ok. 30 pierogów)
- 150g Mąki orkiszowej 1850
- 50g Mąki orkiszowej 2000
- 160-180g Letniej wody
- Szczypta soli himalajskiej
Mąki i sól łączymy.
Dolewamy wody wyrabiając ciasto przez min. 5 minut
Ciasto cienko rozwałkowujemy lekko podsypując mąką (u mnie
jaglana, bo akurat taka się nawinęła). Wykrawamy koła, nakładamy kopiastą
łyżeczkę farszu i lepimy (polecam nabyć urządzenie do lepienia, które kosztuje
ok. 3-4 zł np. w Auchan) Pierogi wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy
ok. 3 minuty. Łowimy i przekładamy na ręczniki papierowe, następnie podsmażamy
(patrz niżej J )
Na koniec (jedna
porcja- 5 pierogów)
- 1 Cebula, pokrojona w kostkę
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- porcja pierogów
Na oleju szklimy
cebulę, następnie dodajemy pierogi i przesmażamy razem do zrumienienia cebuli.
Podajemy cieplutkie!
SMACZNEGO!
Ciekawe połaczenie kaszy z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne! :)
UsuńKurcze, wyglądają bardzo smacznie. Chyba nawet lepiej od tych tradycyjnych. :3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Były przepyszne- gorąco polecam i pozdrawiam :)
Usuń