Dzień dobry!
Witam Was w piąteczek! Mimo, że słoneczko jest za chmurami to
przynajmniej deszcz dał sobie spokój i nie pada, a to wystarczy, aby w
pełni cieszyć się wiosną!
Dziś mam dla Was przepis na szybki, łatwy a przede wszystkim
pyszny wiosenny krem. Wykonany z cukinii z dodatkiem batata, cebuli i płatków
drożdżowych, dzięki którym ma lekko serowy smak.
Możecie dodać do niego
ulubioną kaszę/fasolę lub zjeść tak po prostu! Nie wymaga od Nas uwagi w trakcie
gotowania- robi się sam, dzięki czemu My możemy zająć się czymś innym.
Ja uciekam kończyć pracę, a Wam życzę
miłego i pogodnego dnia!
PS: Zachęcam do polubienie mnie na facebook (z prawej strony ekranu), aby być na bieżąco :D Buziaczki!
Składniki
- 700g Cukinii, porządnie opłukanej i pokrojonej w kostkę
- 1 Średniej wielkości batat, obrany i pokrojony w kostkę mniejszą niż cukinia
- 1 Duża cebula, drobno posiekana
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju roślinnego
- 5 Łyżek płatków drożdżowych
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- 1 Łyżeczka pieprzu
- ½ Łyżeczki kozieradki
Na dnie garnka umieścić olej następnie cebulę, batat oraz
cukinie i zalać ok. 300 ml wody/bulionu. Gotować do miękkości. Pod koniec
gotowania dodać przyprawy i pogotować jeszcze chwilkę. Zawartość garnka
zblendować na krem i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz