Cześć!
Witajcie w czwartek dziś piszę do Was
bardzo szybko i uciekam na uczelnie na cały dzień. Przepis, który przygotowałam
to danie bardzo dobrze wszystkim znane- ryba z frytkami. Moja "ryba"
została zrobiona z cieciorki, selera i płatów nori- w smaku wyśmienita, a jej
przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Frytki wykonałam z batata, ziemniaków
oraz marchewki, ale tu jest oczywiście dowolność. Gorąco polecam i życzę miłego
dnia!
Składniki (4 kotlety "rybne")
- 1/2 Dużego selera, obranego i ugotowanego na parze do miękkości
- 80g Ciecierzycy, (waga suchej) namoczonej min. 12 godzin i gotowanej przez ok. 1 godzinę
- 4 Płaty nori, potargane wręcz sproszkowane na drobne kawałeczki
- 4 Łyżki płatków drożdżowych
- 1 Łyżeczka czarnej soli himalajskiej (lub więcej)
- 1 Łyżeczka pieprzu (lub więcej)
- 1 Łyżeczka czosnku mielonego (lub więcej)
+ panierka
- 80g Komosy ryżowej, ugotowanej, wystudzonej i wymieszanej z szczyptą kurkumy (dla koloru panierki) oraz szczyptą soli i pieprzu
Składniki na rybę połączyć za pomocą malaksera/blendera. Następnie masę pougniatać ręką, aby nori zmiękło.
Uformować 4 "filety" i obtoczyć w komosie ryżowej.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza do chrupkości komosy ok. 20-30 minut z każdej strony
+ frytki
- Twoje ulubione warzywa na frytki- u mnie ziemniaki, batat, marchew połączone z łyżką oleju kokosowego, pieprzem i czosnkiem
Frytki pieczemy razem z rybą
+ warzywa ugotowane na parze- brokuł i szparagi, jarmuż
+ ketchup, jogurtowy sos czosnkowy
Super pomysł na "rybę" :)
OdpowiedzUsuńZawsze obtaczamy ugotowane plastry selera w algach, ale Twoja wersja bardzo nam się podoba. Koniecznie musimy zrobić!
Gorąco polecam, a ja z pewnością wypróbuję Wasz przepis! Pozdrawiam :)
Usuń