CZEŚĆ!
Czy są tu jacyś miłośnicy hummusu? Myślę, że kilku (ze mną na czele) z pewnością by się znalazło! A co powiecie na połączenie ziemniaków z hummusem? No właśnie- ja również była ciekawa i efektem tego są te cudeńka- kotleciki z wczesnych ziemniaczków w stylu indyjskim, faszerowane hummusem!
Czyż nie są urocze? Mięciutki, aromatyczne i wręcz rozpływają się w ustach! Ich przygotowanie to bułka z masłem, a w smaku wyśmienite! Indyjskiego charakteru nadają im przyprawy, które dodajemy do ziemniaków.
Kotleciki podałam z wegańską "jajecznicą", na którą przepis ukazał się wczoraj (KLIK). Danie idealne na niedzielny obiad! Polecam z całego serduszka! ❤ Miłego dnia!
A jeżeli podoba Ci się mój blog zapraszam do polubienia mnie na facebook!
Kotleciki podałam z wegańską "jajecznicą", na którą przepis ukazał się wczoraj (KLIK). Danie idealne na niedzielny obiad! Polecam z całego serduszka! ❤ Miłego dnia!
A jeżeli podoba Ci się mój blog zapraszam do polubienia mnie na facebook!
- 350g Ziemniaków wczesnych, porządnie wyszorowanych
- 5 Łyżek hummusu
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju sezamowego
- Mąka kukurydziana do oprószenia kotletów
Przyprawy
- Szczypta soli himalajskiej i pieprzu
- ½ Łyżeczki kurkumy
- ½ Łyżeczki kuminu
- ½ Łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- ½ Łyżeczki czosnku
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju sezamowego
- Mąka kukurydziana do oprószenia
Ziemniaki gotujemy na parze i obieramy ze skórki bardzo
cienko- skórki zostanie góra jedna łyżka stołowa. Ugniatamy i studzimy. Zimne
ziemniaki łączymy z przyprawami i olejem. Nakładamy po łyżce do ręki i lepimy
płaskie okręgi, nakładamy łyżkę hummusu i na wierzch lepimy taki sam okrąg.
Całego kotlecika „kulamy” w dłoniach, aby nadać mu kształt. Gotowe kotlet posmarować
olejem sezamowym (niekoniecznie) i oprószyć mąką kukurydzianą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza po ok. 20 minut z każdej strony i gotowe!
SMACZNEGO!
Ale to musiało być pyszne :)Jesteś genialna!
OdpowiedzUsuńOj było przepyszne! Dziękuję bardzo za tak miłe słowa <3
Usuń