CZEŚĆ!!
Dzień dobry! Jak już wczoraj wspominałam dziś mam dla Was pomysł do czego wykorzystać parmezan z wczorajszego przepisu. Mianowicie gnocchi!
Oczywiście oryginalna wersja tych kluseczek bazuje na ziemniakach, jednak żeby od nich odpocząć proponuję wersję z kaszy jaglanej. Pomimo, że w przepisie ziemniaków nie ma aromat klusek ziemniaczanych pozostaje, gdyż używamy mąki ziemniaczanej.
Kluseczki ulepiłam na kształt cieciorki, która również występuje w tym przepisie. Wiem, że miłośników cieciorki jest tyle samo co przeciwników. W związku z tym od razu polecam użyć innego strączka np. białej fasoli.
Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem i cebulką. I oczywiście masa wegańskiego parmezanu do posypania. To jest to! Gorąco polecam i życzę dużo słoneczka! :-)
Składniki
- 50g Kaszy jaglanej, ugotowanej do miękkości i ugniecionej na gładko za pomocą tłuczka do ziemniaków
- 35g Mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli himalajskiej
Ugotowaną, ugniecioną i wystudzoną kaszę łączymy z solą i
mąką. Zagniatamy ciasto i lepimy kuleczki (naszykujcie miseczkę z wodą- dzięki
zwilżaniu dłoni kluseczki zupełnie się nie kleją ;-) ) Kluseczki gotujemy dwie
minutki od wypłynięcia na powierzchnię. Łowimy i dajemy im chwilką, aby obciekły.
- 50g Ciecierzycy, zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
- 2 Pomidory malinowe, porządnie opłukane i pokrojone w kostkę
- 1 Duża cebula, pokrojona w pióra
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 300ml Passaty pomidorowej
- 2 Łyżki koncentratu pomidorowego
- 150g Szpinaku baby
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 20g Wegańskiego parmezanu (TU przepis)
- Szczypta soli himalajskiej i pieprzu
- 1 Łyżeczka oregano
- 1 Łyżeczka bazylii
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek oraz cebulę.
Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Gdy pomidory puszczą wodę dusimy bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu
(ok. 10 minut). Dodajemy passatę oraz przecier i przesmażamy całość przez ok. 5
minut. Po tym czasie dodajemy szpinak i podduszamy, aby zmniejszył objętość. Następnie
dodajemy cieciorkę oraz przyprawy i podgrzewamy całość przez minutkę. Wyłączamy
palnik, dodajemy kluseczki, mieszamy i posypujemy wegańskim parmezanem i gotowe!!
SMACZNEGO!
Bardzo fajny pomysł :) Podoba mi się ;) To jedna porcja? :)
OdpowiedzUsuńTak jedna, ale ostrzegam- DUŻA! ;-)
UsuńWydaje mi się, że normalna jak na zdrową, dorosłą osobę :D Jak tak patrzę na ilość składników to właśnie taka się wydaje :)
UsuńTak, ale można ugotować/podsmażyć inne warzywka i wtedy dwie osoby też sobie pojedzą ;)
UsuńTylko kluseczek może zabraknąć :D
UsuńWarzywa z pewnością uzupełnią miejsce w brzuszku ;-)
Usuń