CZEŚĆ!!
Dzień dobry w niedzielę. Lubicie pierogi? Głupie pytanie- każdy lubi! Jedni wolą na słodko, inni wytrwanie, ale zawsze sprowadza się to do farszu w cieście. No właśnie ciasto- wiadomo, pierogi wykonane na zwykłej mące pszennej nie oferują Nam wysokich wartości odżywczych, jednak gdy ciasto wykonamy z mąk pełnoziarnistych to zupełnie inna sprawa!
Już od dawna miałam na nie ochotę. A gdy kupiłam truskawki nie było już odwrotu. Aby w pełni cieszyć się cudownym smakiem pierogów, jak zwykle wykonałam zabieg „uzdrawiający”. Mianowicie ciasto wykonałam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, mąki owsianej oraz mąki z ryżu brązowego. Efekt? Pyszne, elastyczne ciasto, które nie „targa” się i nie przyprawia o złość podczas wałkowania.
Farsz jest mega prosty i zdrowy- dżem chia truskawkowy. Uwielbiam robić takie „dżemy”, gdy w sklepach tyle wspaniałych owoców. Taki zdrowy dżem świetnie nadaje się do owsianki, chleba, faszerowania jak również do jedzenia prosto ze słoiczka. Wykonany bez dodatku cukru i innych zbędnych składników- tylko chia i truskawki.
Sos do polania pierogów to po prostu zmiksowane truskawki zagęszczone mąką kokosową. Możecie również jednocześnie z mąką kokosową użyć jogurtu sojowego. To chyba wszystko co mogę napisać o tych cudeńkach. Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia!!
Składniki (12 pierogów)
Ciasto:
- 70g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 15g Mąki z ryżu brązowego
- 15g Mąki owsianej
- 55g Ciepłej wody
Farsz i sos:
- 500g Truskawek, opłukanych i odszypułkowanych
- 5 Łyżeczek nasion chia
- 2 Łyżki mąki kokosowej/jogurt sojowy
Podsypując blat niewielką ilością mąki rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i przygotowane w ten sposób pierogi gotujemy przez ok. 2-3 minutki od wypłynięcia. Łowimy i czekamy, aby chwilkę obciekły Polewamy sosem i gotowe!
SMACZNEGO!!
Pycha! :) Nie ma to jak pierożki
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
bardzo fajny przepis na ciasto, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń