DZIEŃ DOBRY!
U mnie na blogu przepisów na pizzę nie brak- były już na cieście:
Dziś przyszedł czas na kolejny spód- tym razem czysty komosowy. Quinoa to świetne źródło białka i dlatego postanowiłam zrobić z niej pizzę, a dzięki jej zastosowaniu przepis jest bezglutenowy. Dodatki są jak zwykle poglądowe- wybierzcie Wasze ulubione!
Pizza wyszła przepyszna- koniecznie posmarujcie brzegi oliwą, dzięki czemu będą chrupiące. Na wierzch wyłożyłam tylko sos, pomidorki oraz tofu bazyliowe, aby nie przyćmić aromatu komosy. Średnica pizzy wykonanej z podanych składników to ok. 20 cm- czyli raczej jednoosobowa ;)
Gorąco polecam i życzę Wam słonecznego dnia!!
Ciasto
- 70g Komosy ryżowej, ugotowanej do miękkości i zblendowanej na gładko
- 40g Mąki z komosy ryżowej, można również przesiać płatki Quinoa i do ciasta wykorzystać to co przesialiśmy
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania brzegów i skropienia dodatków
- Szczypta oregano
Sos
- 250ml passaty pomidorowej
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej
- 2 Łyżeczki oregano
- Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz pieprzu
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i doprowadzamy
do wrzenia. Gotujemy sos przez ok. 5 minut bardzo często mieszając- musimy zredukować
nadmiar wody z passaty.
Dodatki
- 200g Pomidorków koktajlowych, opłukanych i pokrojonych na połówki
- 100g Tofu bazyliowego, pokrojonego w plastry
SMACZNEGO!!
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :-D
UsuńAle super opcja! Aż nabrałam ochoty na pizzę :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/