CZEŚĆ!
Dzień dobry! Dziś mam dla Was pomysł na proste kotleto-krokiety z ziemniaków, które po przepisie na hummusem faszerowane kotlety ziemniaczane (klik) pokochałam!
Ziemniaki jadam bardzo rzadko, kiedy jednak nachodzi mnie ochota na "kartofle" staram się zjadać je w postaci innej niż klasycznie tłuczone.
Jako że od dzieciństwa jestem wielką fanką krokietów z pieczarkami, a od ponad sześciu lat nie jadam potraw smażonych na głębokim tłuszczu (zatem tradycyjne krokiety odpadają) postanowiłam zrobić krokiety ziemniaczane. I wiecie co? Wyszły WSPANIAŁE!!
Z zewnątrz lekko chrupkie, w środku mięciutkie i do tego ten farsz!- po prostu idealnie. Zaletą tego przepisu jest krótka lista składników potrzebnych do ich wykonania, które albo już posiadacie w domku albo kupicie w "warzywniaku" pod domem! Gorąco polecam i życzę duuuużo słoneczka!!
- 350g Ziemniaków wczesnych, porządnie wyszorowanych
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania wierzchu
- 3 Łyżki mąki ryżowej + do oprószenia z zewnątrz
Przyprawy do ziemniaków
- Szczypta czarnej soli himalajskiej i pieprzu
- 1 Łyżeczka czosnku
- 1 Łyżeczka cebuli granulowanej
- 2 Łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 250g Pieczarek
- ok. 70g szpinaku mrożonego
- 1 Cebula, drobno posiekana
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 2 Łyżki oliwy z oliwy z oliwek extra virgin
Przyprawy do farszu
- Szczypta czarnej soli himalajskiej i pieprzu
- 2 Łyżeczki czosnku
- 5 Łyżek płatków drożdżowych
Ziemniaki gotujemy na parze i obieramy ze skórki bardzo cienko- skórki zostanie góra jedna łyżka stołowa. Ugniatamy i studzimy. Zimne ziemniaki łączymy z przyprawami, mąką i olejem. Nakładamy po łyżce do ręki i lepimy płaskie okręgi, nakładamy łyżkę farszu i na wierzch lepimy taki sam okrąg. Całego kotlecika „kulamy” w dłoniach, aby nadać mu kształt. Gotowe kotlet i oprószyć mąką ryżową i posmarować oliwą . Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza po ok. 15 minut z każdej strony i gotowe!
Wyglądają świetnie... smażone na patelni raczej nie powinny się rozpadać? (wersja dla osób, które nie dorobiły się jeszcze "prawdziwej" kuchenki z piekarnikiem)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Myślę, że spokojnie można je zrobić na patelni ;) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDzisiaj zrobiłam i wyszły niesamowite! Na pewno będę robić te krokiety z innymi farszami!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis! :D
To ja dziękuję za tak miłe słowa! Z innym farszem również będą idealne- w końcu ziemniaki pasują do wszystkiego!
UsuńWyglądają pysznie! A czy można użyć jakiejś innej mąki, już ryżowej?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Oczywiście, że tak- np. kukurydzianej, jaglanej nawet zwykła pszenna będzie OK (oczywiście mniej wartości zdrowotnych, ale to tylko 3 łyżki) i warto wówczas dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam cieplutko!
Usuń