Witam Was po świętach, mam nadzieję, że jesteście zadowoleni z prezentów i wypoczęci. W święta jak to w święta- jedzenie jest dość "ciężkie" dlatego dziś mam dla Was przepis, który będzię odskocznią od typowych polskich dań i przeniesie Was do Japonii- sushi.
28 grudnia 2016
23 grudnia 2016
Ekspresowe, proste i wspaniałe pralinki
Witajcie Kochani!
W związku z tym, iż jutro wigilia i pozostało niewiele czasu na pieczenie mam dla Was ekspresowy przepis na proste i WSPANIAŁE pralinki. Migdały + orzechy nerkowca + daktyle + ulubione dodatki = NIEBO w buzi. Idealne na prezent, gorąco polecam!
20 grudnia 2016
Kapusta czerwona z czarnym ryżem, podsmażanymi grzybami i batatem
Cześć!
Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie ryżu czarnego znanego również jako ryż zakazany, który jest bardzo zasobny w wartości odżywcze, dlatego warto włączyć go do Naszego menu. Ryż ten charakteryzuje się delikatnym orzechowym aromatem, a po ugotowaniu podobnie jak ryż brązowy nie staje się miękką papką. Zawiera sporą ilość aminkowasów oraz cynk, miedź, karoten i żelazo. Kolor zawdzięcza zawartym w nim antocyjanom, a nazwa "ryż zakazany" pochodzi z czasów starożytnych- w Chinach nazywany był tak, gdyż uważano, iż jest on na tyle wartościowy, że jadał go jedynie cesarz.
Ja użyłam go do przygotowałam kapusty czerwonej z sosem grzybowym do tego podsmażane grzyby i batat. Całość wyszła świetnie- gorąco polecam. Miłego dnia!
18 grudnia 2016
Zdrowe szaszłyki
Cześć!
Dzień dobry w niedzielę! Dziś nie przychodzę do Was z przepisem (gdyż byłoby to za dużo powiedziane), a z pomysłem na obiad. Mianowicie- pieczone szaszłyki, czyli po prostu pieczone warzywa. Przygotowałam do nich chipsy jarmużu (które uwielbiam), frytki z batata i jogurtowy sos czosnkowy! Miłego dnia!
15 grudnia 2016
Batat faszerowany twarożkiem czosnkowym
Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na piekarnikowy obiad- pieczony batat z czosnkowym twarożkiem podany z frytkami z dyni, chrupiącą ciecierzycą, chipsami z jarmużu oraz podpiekanymi pieczarkami.
Brzmi i wygląda wspaniale? Smakuje jeszcze lepiej! Zachecam do wypróbowania i życzę miłego dnia!
Etykiety:
Chipsy,
Dania główne,
Dynia,
Grzyby,
Jarmuż,
Kokos,
Warzywa strączkowe,
Wegańskie,
Wegetariańskie,
Wiórki kokosowe,
Z piekarnika,
Zielenina,
Zioła
13 grudnia 2016
Wegańska zalewajka
Cześć!
Mam dzisiaj dla Was przepis na wegańską wersję zupki, która u mnie w domu robiona jest od zawsze- zalewajka. Jej głównym składnikiem są pokrojone w kostkę ziemniaki, które zalewa się żurkiem (stąd nazwa). W podstawowej wersji dodaje się do niej również kiełbasę (czy inne "mięsne rzeczy") dzięki czemu zupa nabiera lekko wędzonego aromatu- my zastępujmy te składniki wędzonym tofu. Zupa nie odbiega smakiem (z tego co pamiętam z mięsnych czasów) od wersji niewegańskiej i jest przepyszna! Podajemy koniecznie z chlebem- ja użyłam TEGO, który przepis pojawił się ostatnio. Gorąco polecam!
11 grudnia 2016
Trójskładnikowy chleb
Cześć!
Dziś mam dla Was przepis prosty i wszytskim dobrze znany- chleb z kaszy. Nie jest to chleb wyłącznie z kaszy gryczanej, gdyż dodałam do niego kaszę jaglaną oraz płatki gryczane. Chleb tak właściwie robi się sam, więc gorąco zachęcam do jego wykonania wszytskich, a w szczególności tych, którzy są zdania, iż "nie mają czasu na pieczenie chleba"
Miłego dnia!
09 grudnia 2016
Wstążki z papryką, bakłażanem i pieczarkami
Cześć!
Niedawno (bo w tym poscie- KLIK) pisałam, że makaron na moim talerzu to rzadkość. Jednak ostatnio kupiłam piękne orkiszowe wstążki- żal byłoby ich nie wykorzystać. I tak oto są- urocze
wstążki z papryką i bakłażanem!
Miłego dnia Kochani ♡
07 grudnia 2016
Ćwikła z chrzanem na święta i nie tylko
Cześć!
Jako, że wczoraj był "Mikołaj" (mam nadzieję, że byliście grzeczni i dostaliście to o co prosiliście), a święta tuż tuż.. stwierdziłam, że na blogu nie może zabraknąć tak prostego przepisu jakim jest przepis na ćwikłę z chrzanem. Pewnie każdy z Was go zna, ale przykładowo ja- zawsze sięgam do mojego notesika z przepisami, nawet gdy robię rzecz tak oczywistą jak ćwikła.
Ja za chwilkę uciekam na uczelnię a Wam życzę miłego dnia!
05 grudnia 2016
Boczniak w sosie słodko-kwaśnym
Cześć!
Mamy poniedziałek, a ja mam dla Was pomysł na obiad. Swego czasu (nie będąc jeszcze na diecie roślinnej) bardzo często jadałam "kurczaka w sosie słodko-kwaśnym". Najbardziej w tym daniu lubiłam ananasa i to jego ochoczo wybierałam z talerza. Kurczak najczęściej lądował w śmietniku-- dopiero teraz zauważam, że nawet będąc kiedyś mięsożercą tak naprawdę nigdy za mięsem nie przepadałam.
03 grudnia 2016
Kalarepka z kapustą
Kochani!
Mam dla Was przepis na mój wczorajszy, szybki obiadek. Bardzo proste połączenie, ale jakie smaczne! Kalarepka i kapusta z dodatkiem wędzonego tofu i ciecierzycy daje nam miseczkę szczęścia!
01 grudnia 2016
Idą święta czyli zdrowe pierniczki bez cukru i mąki pszennej
Kochani! Witam Was cieplutko w niesamowicie śnieżny grudniowy poranek 😊
Grudzień przywitał mnie prawdziwie zimowym krajobrazem. Śnieg od wczoraj bardzo mocno sypie i nie ma zamiaru przestać. Na ziemi jest min. 30 cm, a ja już myślę jak długo będę odśnieżać samochód...(wada bycia "dorosłym"- nie myślisz kiedy pójdziesz na sanki, lecz jak się zabrać za odśnieżanie swoich "sanek"). Od najmłodzszych lat to właśnie grudzień jest moim ulubionym miesiącem w roku. Oczywiste jest, że dzieje się tak z powodu świąt Bożego Narodzenia.
29 listopada 2016
Placki (nie)ziemniaczane pieczone z dodatkiem tofu
Cześć!
Jestem osobą, która nie przywiązuje się do rzeczy- wszystko co materialne jest u mnie na odległym planie. Skupiam się na uczuciach oraz życiu tu i teraz, a nie na gonitwie za "rzeczami". Nie za wiele u mnie w domu pamiątek z przeszłości, gdyż regularnie siadam i po prostu wyrzucam wszystko co nie ma prawa bytu, a kupiłam to pod wpływem chwili z myślą "może się przyda". Nie lubię zagracać domu i wydawać pieniędzy na bzdury, lecz jest coś, czego u mnie nie brak- po pierwsze i najważniejsze są to wspomnienia. Każdy z Nas w swojej małej głowie posiada ich miliony i uważam, że to stanowi najpiękniejszą pamiątkę z przeszłości. Drugie (czego posiadam całą szafę) to zdjęcia i filmy- to one pozwalają mi uchwycić wspomnienia i zagwarantować sobie (nie w 100%, gdyż w życiu różnie bywa), że pozostaną ze mną na dłużej.
27 listopada 2016
Szybki kuminowy bakłażan, pieczarki i kukurydza
Cześć
Witajcie Kochani w ten chłodny, niedzielny poranek! Ja od samego rana na nogach- nie lubię tracić poranków na spanie, dlatego zawsze wstaje bardzo wcześnie.
25 listopada 2016
Portobello z kaszą jaglaną, masłem orzechowym i kukurydzą
Cześć!
Dzisiaj mam bardzo napięty harmonogram dnia, dlatego szybciutko wstawiam przepis na portobello, które w połączeniu z farszem z kaszy jaglanej, kukurydzy i masła orzechowego (MNIAM!) smakowały wykwintnie.
23 listopada 2016
Risotto z kasztanami i migdałami
Cześć!
Przy okazji przepisu na bigos (klik) wspominałam, że w telewizji nie brak reklam świątecznych, ale to co spotkałam będąc w sobote w galerii przyprawiło mnie o niemały szok...
21 listopada 2016
Najlepszy komplement
Witajcie!
Jaki jest najwspanialszy komplement, który możemy usłyszeć? Moim zdaniem taki, który będzie wypowiedziany przez osobę na której opinii najbardziej Nam zależy.
19 listopada 2016
Pieczarki z muszelkami
Cześć!
Co zrobić kiedy w lodówce pustki, a coś trzeba zjeść? No właśnie dobre pytanie, ale odpowiedź jest bardzo prosta- wykorzystać potencjał tego co w niej znajdziemy. U mnie były to pieczarki i tofu, niby takie niepozorne, a dały wyśmienite danie!
17 listopada 2016
Pulpety z sosem śliwkowym, puree batatowo-dyniowym, duszonymi marchewkami i surówką z czerwonej kapusty
Cześć!
Przeglądając ostatnio moje "zapasy" stwierdziłam, że dużo w nich powideł śliwkowych, które trzeba wykorzystać, gdyż nie pasteryzowałam ich w piekarniku czy garnku, a jedynie odwróciłam słoiki dnem do góry, aby się pokrywki się"zassały" i szkoda by było, gdyby się zmarnowały.
15 listopada 2016
Coraz bliżej święta...
Cześć!
Kochani święta tuż tuż, pomyślałam zatem, że to najwyższa pora zacząć powolutku dodawać przepisy, na świąteczne potrawy! Uwielbiam święta, a teraz kiedy prowadzę blog cieszę się na nie jeszcze bardziej, gdyż mam większą motywację do gotowania/pieczenia!
Etykiety:
Bigos,
Boże narodzenie,
Cebula,
Dania główne,
Grzyby,
Kapusta,
Kapusta kiszona,
Suszone owoce,
Święta,
Tofu,
Wegańskie,
Wegetariańskie,
Wigilia
13 listopada 2016
Teoria gier
Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was krótką recenzję książki autorstwa dr Michaela H. Greger'a oraz Gene Stone'a o obiecującym tytule "Jak nie umrzeć przedwcześnie co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem".
11 listopada 2016
Migdałowo-kokosowe kuleczki
Witajcie!
Są takie przepisy, o których nie trzeba mówić...wystarczy spojrzeć na składniki, aby mieć pewność, że "to musi być pyszne". Jednak ważne jest, aby oprócz "pysznie" było także zdrowo...Te kuleczki właśnie takie są- zero rafinowanego cukru same migdały i kokos. Połączenie może dość "tłuste", ale to zdrowe tłuszcze, więc nie ma co się martwić!
09 listopada 2016
Kiedy ostatnio jadłam makaron...?
Cześć!
Lubicie makaron? Ja bardzo, jednak ze względu na to, iż kasza (która również jest produktem zbożowym) posiada o wiele więcej właściwości odżywczych, a tym samym wspierających nasz organizm, to ona króluje u mnie na stole.
07 listopada 2016
Niedzielny obiad
Hej!
Wczoraj była niedziela, gdy byłam dzieckiem w ten dzień zawsze jeździliśmy z rodzicami do babci, która przygotowywała na obiad pieczeń. Do tego zawsze były ziemniaczki i surówka/mizeria lub buraczki.
05 listopada 2016
Nocny chleb orkiszowy z płatkami jaglanymi i owsianymi
Cześć!
Dziś mam coś dla tych, którzy nie lubią bądź nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni, a chcieliby zjeść "coś zdrowszego". Osobiście chleb jem tylko i wyłącznie wtedy, kiedy na prawdę nie mam czasu na posiłek np. gdy mam cały dzień zajęć na uczelni i żadnego okienka. Wówczas chleb z domową pastą (na którą przepis wkrótce się pojawi) + koktajl z góry warzyw daje mi możliwość zjedzenia czegoś pożywnego w ciągu kilkunastu minut, które mam na przejście z jednego budynku do drugiego.
03 listopada 2016
Bakłażan faszerowany
Cześć!
Nareszcie mam troszkę luzu na uczelni, gdyż oddałam wczoraj część teoretyczną pracy, a na jej sprawdzenie przez promotora poczekam pewnie ok. 2 miesięcy, mam więc czas, aby zająć się sprawami bieżącymi na uczelni, gdyż od początku roku akademickiego nie robiłam nic oprócz pisania pracy..
31 października 2016
Curry z kalafiorem
Cześć!
Stojąc przed lodówką i myśląc co zrobić na obiad naszła mnie ochota na curry.
No właśnie, nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, iż skończyła mi się przyprawa.
29 października 2016
Zdrowy niezdrowy obiad?
Hej!
Ostatnio jestem tak zapracowana, że jedyna rozyrywka jaką mam (i nie mam wyrzutów sumienia, że nie piszę pracy) to gotowanie (bieganie oczywiście też, ale zawsze znajdę sobie usprawiedliwnie, że "muszę" iść pobiegać, bo np.boli mnie głowa, a jak mam pisać z bolącą głową?). Moja "jelitówka" o której ostatnio pisałam (o tutaj) odeszła na dobre (mam nadzieję) i jak obiecywałam wrzucam nowy przepis!
27 października 2016
Dyniowe kopytka
Ostatnie dni u mnie były katorgą. Złapałam "jelitówkę" i nie byłam w stanie przełknąć czegokolwiek, bez uczucia, iż zaraz to zwrócę.
25 października 2016
Frytki z dyni
Hej!
Piszę do Was w biegu, gdyż mam tak dużo zajęć, że nie mam czasu na nic...już nie raz pisałam, że mam teraz gorący okres na uczelni- jednak nie myślałam, że będzie aż tak ciężko.
23 października 2016
Krem kalafiorowo-pietruszkowy z gruszką i karadmonem
Cześć!
Nawet nie wiem kiedy to zleciało, ale już za ok.miesiąc wydarzenie w multikinie na które bilet kupiłam w sierpniu- mianowicie transmisja koncertu: André Rieu: Boże Narodzenie André. Już nie mogę się doczekać!
21 października 2016
Beanburger z bułką z dyni
Cześć!
Sezon na dynie trwa, a ja "siędzę i myślę" jakie danie można z niej jeszcze przygotować. I tak, kiedy tylko ujrzałam w Tesco malutką hokkaido wiedziałam, że będzię idealną bułeczką!
19 października 2016
Kakaowa owsianka
Kochani!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i należy o tym pamiętać! Często słyszę od znajomych, że nie zjedli śniadania "bo nie mieli czasu"...gorsza wymówka chyba nie istnieje. Skoro mamy razem wykład/ćwiczenia a ja zdążyłam zarówno zjeść śniadanie jak i przygotować posiłki na cały dzień na uczelni to nie rozumiem jak można nie zdążyć- przecież rano nasz organizm potrzebuje paliwa, a owsianka to chyba najszybsza i najprostsza jego forma.
18 października 2016
Tofurnik z mango
Kochani!
Dziś znowu pomęczę Was tofurnikiem. Tym razem jest to tofurnik z mango, które ostatnio jest wyjątkowo tanie. Odnoszę wrażenie, że sklepy walczą teraz w bitwie o jak najniższą jego cenę.
16 października 2016
Krem dyniowy z mango
Mam dla Was FANTASTYCZNY przepis (nie przesadzam).
Dynia + mango, kto by się spodziewał, że z tej pary coś będzie ? Ja nie, ale powiedzieć, że coś z tego wyszło to jakby nic nie powiedzieć.
12 października 2016
05 października 2016
03 października 2016
30 września 2016
28 września 2016
26 września 2016
23 września 2016
Początek
Witajcie Kochani!
Miło mi Was gościć w moich skromnych, internetowych progach.
Mam na imię Joasia i od kiedy pamiętam, zawsze ciągnęło mnie do "blogowania", jednak gdy tylko zakładałam blog kończyło się na tym, że z wielkim entuzjazmem publikowałam jeden post, a później nie widziałam w tym żadnego sensu i usuwałam konto.....
Tym razem chciałabym, żeby było inaczej.
Mam nadzieję, że tak się stanie, w związku z tym, iż jestem już starsza o kilka ładnych lat od założenia ostatniego blogo-niewypału i nareszcie będę pisać o czymś, co mnie pasjonuje.
Będzie to głównie blog kulinarny oparty na diecie roślinnej, a jeżeli znajdę chwilkę to napiszę coś o mojej drugiej pasji jaką jest sport- w szczegółności bieganie.
Blog ten założyłam 15.07.2016r. z postanowieniem, że zanim go upublicznię troszkę nad nim popracuję...i tak zeszło mi ponad dwa miesiące. Przyznam szczerze, że była to bardzo przyjemna i wciągająca praca.
Wiem na pewno, że znajdą się osoby, którym coś się nie spodoba. Jestem również świadoma, że nie omieszkają mnie o tym poinformować, ale jestem zdania, iż każda krytyka (jeżeli jest poparta odpowiednimi argumentami) jest budująca i pozwala się Nam rozwijać.
Jednocześnie liczę na wyrozumiałość z Waszej strony, bo jak wiadomo- każdy kiedyś zaczynał.
Blog ten założyłam 15.07.2016r. z postanowieniem, że zanim go upublicznię troszkę nad nim popracuję...i tak zeszło mi ponad dwa miesiące. Przyznam szczerze, że była to bardzo przyjemna i wciągająca praca.
Wiem na pewno, że znajdą się osoby, którym coś się nie spodoba. Jestem również świadoma, że nie omieszkają mnie o tym poinformować, ale jestem zdania, iż każda krytyka (jeżeli jest poparta odpowiednimi argumentami) jest budująca i pozwala się Nam rozwijać.
Jednocześnie liczę na wyrozumiałość z Waszej strony, bo jak wiadomo- każdy kiedyś zaczynał.
Joasia - Vegewiórka
03 września 2016
02 września 2016
Bakłażan w pomidorach
Kochani!
Dziś bardzo prosty przepis- mówi się, że "mniej znaczy więcej" i tak też jest w tym przypadku.
Potrzebujemy głównie bakłażana, którego uwielbiam, ale przyznam szczerze, że nie zawsze tak było..
28 sierpnia 2016
24 sierpnia 2016
Pierogi z dynią i soczewicą
Hej!
Kiedy za oknem deszcz a jesień zbliża się wielkimi krokami nabieram ochoty na kucharzenie.
Efektem wczorajeszej pracy są pierogi z dynią i soczewicą.
Kapusta z grochem i grzybami
Kochani!
Połowinki bożonarodzeniowe były w czerwcu....
Boże Narodzenie za 4 miesiące...
A ja wyskauję z kapustą z grochem i grzybami..?
Dokładnie TAK! Bo dlaczego czekać do grudnia, kiedy ów kapustę możemy przygotować już dziś?
26 lipca 2016
Szybki jak barszcz?
Kochani!
Mam dla Was przepis na szybki barszczyk. Często go robię ale ostatni wyszedł wyjątkowo smaczny, dlatego zasługuje na to, aby się nim dzielić!
Subskrybuj:
Posty (Atom)