Hej!
Kiedy za oknem deszcz a jesień zbliża się wielkimi krokami nabieram ochoty na kucharzenie.
Efektem wczorajeszej pracy są pierogi z dynią i soczewicą.
Pierożków zawsze robię więcej i mrożę na czarną godzinę. Po wyjęciu z zamrażalki wystarczy wrzucić do wrzątku i ugotować. Jest to świetna alternatywa dla "dań gotowych", których osobiście nie jadam, ale sporo część społeczeństwa tak. W każdym sklepie bombardują Nas pięknie zapakowane obiadki (coraz więcej pojawia się również wegańskich dań gotowych)....ale po co Nam to jeżeli raz na jakiś czas możemy spędzić popołudnie w kuchni i sami przygotować sobie dania gotowe?
Zapraszam na przepis!
Przepis
Łączny czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Liczba sztuk
ok. 1 godzina
ok. 4 minut /10 minut
40 pierogów
Składniki
Ciasto
50g Mąki orkiszowej
50g Mąki gryczanej (waga suchej)
50g Mąki jaglanej
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Ciepła woda- do konsystencji
Nadzienie
100g Soczewicy czerwonej (waga suchej)
150g Puree z dyni
1 Łyżka mielonych ziaren kolendry
2 Łyżki płatków drożdżowych
1 Łyżeczka kurkumy
1 Łyżeczka garam masala
1 Łyżeczka gałki muszkatałowej
Duża szczypta soli himalajskiej
Duża szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie
Soczewicę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w stosunku 1:2 (soczewica:woda) przez ok.10 min- do miękkości
Kiedy soczewica jest miękka odcedzamy ją na sitku. Do miski wrzucamy przyprawy, puree z dyni oraz soczewicę- wszystko traktujemy blenderm w celu uzyskania gładkiej masy, odstawamy na bok
Do miski wsypujmy mąki, oliwę, sól i etapami dolewamy wodę wyrabiając ciasto po każdym dolaniu- wodę przestajemy dolewać, gdy ciasto będzię elastyczne, ale nie będzie się kleiło (jeżeli się klei to znak, że dodaliśmy za dużo wody, wówczas należy dosypać trochę mąki okiszowej). Konsystencja ciasta z tej kombinacji i proporcji mąk jest świetna - ciasto nie klei się do wałka, nie targa się na kawałki
Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką/silikonowej macie (polecam matę jest cudowna) i szklanką wykrawamy kółka, na środek ciasta nakładamy nadzienie i zamykamy pierożki (pomocne będzie urządznie do lepienia pierogów)
Lepimy w ten sposób pierogi z całego ciasta i odkładamy na bok tyle ile chcemy dziś zjeść, resztę pakujemy w woreczki na mrożonki i umieszczamy w zamrażalniku
Pierogi przeznaczone do zjedzenia wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i układamy na papierowym ręczniku, aby nieco obciekły z nadmairu wodu. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 10 minut (można podsmażyć zamiast piec). Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz