Witam Was po świętach, mam nadzieję, że jesteście zadowoleni z prezentów i wypoczęci. W święta jak to w święta- jedzenie jest dość "ciężkie" dlatego dziś mam dla Was przepis, który będzię odskocznią od typowych polskich dań i przeniesie Was do Japonii- sushi.
Jest to oczywiście "przeróbka" sushi, gdyż to wersja wegańska. Przygotowanie jest proste jak barszcz! Nie wymaga posiadania maty bambusowej- wystarczy użyć ręczniczka/ściereczki, a najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ryżu. Świetnie sprawdzi się na Sylwestra. Gorąco polecam! Miłego dnia.
Składniki (8 sztuk widocznych na zdjęciach)
Ryż
- 60g Ryżu do sushi
- 100g Wody źródlanej + do namoczenia
Zalewa do ryżu
- 2 Łyżki octu ryżowego
- 1 Łyżeczka cukru
- Szczypta soli himalajskiej
Wykonanie
- Ryż płuczemy do momentu, aż woda nie będzię mętna
- Przesypujemy go do miski i zalewamy wodą źródlaną kilka centymetrów ponad poziom ryżu, odstawiamg na 30-60 minut
- Po tym czasie ryż ponownie płuczemy na sitku i przekładamy do garnka, zalewmy 100g wody i gotujemy przez ok. 10 minut
- W tym czasie podgrzewamy składniki na zalewę do ich rozpuszczenia (ok. 30 sekund)
- Ugotowany ryż polewamy zalewą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
- 1 Arkusz nori
Dodatki (w zależności od gustu) u mnie:
- 1/2 Awokado (z czego połowę kroimy w słupki, a drugą rozgniatamy na krem)
- Kilka słupków mango
- Kilka słupków papryki czerwonej
- Kilka słupków ogórka zielonego
- Kilka ulubionych, drobno posiekanych orzechów
Wykonanie
- Na ściereczce/macie umieszczamy arkusz nori "błyszczącą" stroną w kierunku ściereczki
- Na 2/3 arkusza rozkładamy ryż (koniecznie przygotujcie miseczkę z wodą do moczenia rąk, gdyż ryż bardzo się klei)
- Na ryż nakładamy krem z awokado i posypujemy orzechami
- Na środku ryżu układamy słupki mango, papryki, ogórka, awokado
- I teraz najtrudniejsze- ostrożnie zwijamy arkusz przy pomocy ściereczki
- Formujemy wałek suhi, aby wszędzie był jednakowej grubości i kroimy na 8 części. Podajemy z sosem sojowym (koniecznie) i jemy!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz