Cześć!
Kochani! Z okazji nadejścia nowego roku życzę Wam tylko zdrowia i spełnienia marzeń, bo bez pierwszego drugie może się nie udać, a kiedy mamy pierwsze reszta zależy już wyłącznie od Nas.
Nowy rok = nowy przepis- na dziś przygotowałam dla Was przepis na gołąbki. Farsz nie jest może tradycyjny, gdyż z soczewicy i grzybów, ale zapewniam Was, że bardzo smaczny!
Wszystkiego najlepszego!
Składniki
- 1 Główka kapusty włoskiej
- 400g Pieczarek- same kapelusze (waga po obraniu)
- 100g Soczewicy brązowej (waga suchej)
- ok. 300g Przecieru pomidorowego
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 Duże cebule
- 2 Ząbki czosnku
- 20g Suszonych grzybów, namoczonych przez noc
Przyprawy
Wykonanie
- 1 Łyżka kurkumy
- 3 Łyżki płatków drożdżowych
- 1 Łyżka suszonej natki pietruszki
- Duża szczypta soli
- Duża szczypta pieprzu
Wykonanie
- Soczewicę moczymy przez noc po czym gotujemy ok. 25 minut, odcedzamy i przekładamy do miski
- Czosnek obieramy, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
- Pieczarki obieramy, myjemy i pozostawiamy, aby obciekły
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra
- Wycinamy głąb kapusty
- Kapustę wrzucamy na wrzątek dziurą w stronę dna i gotujemy ok. 10 minut
- Kapustę odcedzamy i czekamy, aż przestygnie (aby nie oparzyć dłoni)
- Delikatnie rozbieramy kapustę-uwaga aby nie naruszyć liści, bo farsz nam ucieknie, odkładamy na bok
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy jedną cebulę i czosnek czekamy, aż cebula zeszkli się po czym dorzucamy grzyby suszone, podsmażamy
- Dorzucamy pieczarki i wlewamy 1-2 łyżki wody z moczenia suszonych grzybów, dusimy do momentu, gdy pieczarki puszczą wodę (od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką)
- Kiedy pieczarki znacznie zmniejszą swoją objętość (po ok. 5 minutach) wyłączamy palnik
- Sitko stawiamy nad dużą miseczkę i odcedzamy pieczarki mocno dociskając do ścianek sitka- wywar grzybowy będzię nam potrzebny
- Pieczarki łączymy ręcznie z soczewicą
- Na środku każdego liścia układamy farsz i zawijamy gołąbki
- Na dnie szerokiego garnka układamy liście kapusty, na nich ciasno układamy gołąbki
- Na patelni podsmażamy jedną cebulę, następnie dodajemy do niej przecier pomidorowy oraz bulion grzybowy i podgrzewamy całość przez ok. 3-4 minuty
- Przecier z bulionem dodajemy do gołąbków- należy zadbać, aby bulion dostał się pod liście, którymi wyłożone jest dno
- Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, a garnek pokrywką
- Dusimy na średnim/małym ogniu przez min. 1 godzinę- do miękkości kapusty( w razie potrzeby dolewamy wodę/przecier pomidorowy. Zrobione!
SMACZNEGO!
Tobie również wszystkiego naj, naj, naj :)
OdpowiedzUsuńTe gołąbki wyglądają wspaniale, ślinka cieknie od samego patrzenia.
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam Was cieplutko! :D
OdpowiedzUsuń