Cześć!
Kochani dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem z topinambura i pieczarek brunatnych- nie przesadzam krem wyszedł bardzo smaczny, pomimo niezbyt zachęcającego wyglądu, również jego przygotowanie to przysłowiowa "bułka z masłem". Lista składników jest króciutka i dostaniecie je bez problemu. Przygotowałam do niej chipsy z topinambura, które gorąco polecam wykonać, gdyż przyjemnie chrupią w "zupce". Teraz nie pozostaje Wam już nic innego jak maszerować do sklepu i przygotować ten krem! Miłego dnia.
Składniki (2 porcje)
- 300g Topinambura (waga po obraniu)
- 300g Pieczarek brunatnych (waga po obraniu)
- 40g Migdałów, namoczonych min. 1 godzinę we wrzątku lub 12 godzin w zimnej wodzie wodzie i obranych
- 1 Cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 Kostka wrzywna/ 2 łyżeczki bulionu w proszku (użyłą TAKIEGO marki enerBio z Rossmann)
- Pieprz do smaku
Wykonanie
Mleko migdałowe
- Migdały zalewamy 400ml wody źródlanej i blenujemy do uzyskania mleka, całość (wraz z papką migdałową) przelewamy do miseczki
Krem
- Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do zeszklenia
- Dodajemy pieczarki i podsmażamy całość mieszając od czasu do czasu
- Gdy pieczarki powoli zaczną puszczać wodę dodajemy topinambur i dusimy do momentu, gdy pieczarki całkiem puszczą wodę
- Dolewamy wody jedynie do 3/4 wysokości warzyw, dodajemy kostkę/przyprawę i dusimy całość do miękkości topinambura
- Gdy topinambur będzię miękki dodajemy mleko i zagotowujemy całość po czym wyłączamy palnik i blendujemy zawartość garnka na krem.
Chipsy z topinamburu
- Dowolną ilość topinamburu kroimy na cienkie plasterki i pieczemy w temperturze 180 stopni Celsjusza do chrupkości
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz