Witajcie!
Pogoda zdumiewa! Pierwszy raz od ok. pięciu lat widzę tyle śniegu za oknem, a on cały czas mocno sypie i z tego co mi się wydaje- nie zamierza przestać. Kilka/kilkanaście lat temu taka pogoda o tej porze roku nie była niczym dziwnym. Pamiętam, że nie raz Mama budziła mnie rano i mówiła, że jest -20 stopni Celsjusza.W taką pogodę jak dzisiaj nie pozostaje nic innego do roboty jak.... iść biegać! Już nie mogę się doczekać!
A tymczasem podrzucam przepis na boczniaczki à la flaczki- MNIAM! Gorąco polecam!
Miłego dnia !
Składniki (2 porcje)
- 300g Boczniaków, opłukanych, delikatnie odsączonych z nadmiaru wody i poszarpanych na paski
- 50-100ml Przecieru pomidorowego
- 1 Duża marchew, obrana, opłukana i pokrojona w słupki
- 1 Korzeń pietruszki, obrany, opłukany i pokrojony w słupki
- 2 Plastry selera, obrane, opłukane i pokrojone w słupki
- 10cm Pora, opłukanego
- 150g Wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 Cebula, posiekana w pióra
- 3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
Przyprawy
- 1 Łyżka sosu sojowego
- 3 Ziarna ziela angielskiego
- 2 Liście laurowe
- 1 Łyżeczka przyprawy warzywnej/ 1/2 kostki warzywnej
- 1/2 Łyżeczki papryki ostrej
- 1 Łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 Łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 Łyżka koncentratu pomidorowego
- Szczypta majeranku
- Pieprz (wedle uznania)
Wykonanie
- Na dnie garnka rozgrzewamy 2 łyżki oleju
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do zeszklenia
- Gdy cebula zeszkli się dodajemy sos sojowy, ziele angieslskie oraz liście laurowe, podsmażamy przez kilkanaście sekund
- Następnie dorzucamy marchew, pietruszkę oraz seler podlewamy wodą (do przykrycia dna) i dusimy całość do miękkości
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczniaki przez 2-3 minuty, następnie dodajemy pozostałe przyprawy i całość zalewamy przecierem pomidorowym. Cały czas mieszając podgrzewamy zawartość patelni
- Na koniec zawartość patelnie przekładamy do garnka z warzywami, dodajemy pieprz, koncentrat oraz tofu i podgrzewamy całość 1-2 minuty (do połączenia). Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz