Cześć!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na kotlety z komosy ryżowej, ryżu jaśminowego, batata oraz pomidorów suszonych. Kotlety wyszły bardzo aromatyczne i pyszne. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników nie potrzebujemy żadnych dodatkowych "sklejaczy", gdyż masa sama w sobie się klei. Do kotletów polecam przygotować ulubiony sos- u mnie jak zwykle na bazie jogurtu sojowego z Kauflanda (ziołowo-czosnkowy). Gorąco polecam!
Składniki ( 14 kotlecików widocznych na zdjęciu- 2 porcje)
- 50g Komosy ryżowej
- 50g Ryżu jaśminowego
- Puree z jednego batat, gotowanego na parze w mundurku, następnie obranego i utłuczonego
- 7 Suszonych pomidorów, drobno posiekanych
- 2 Łyżki oliwy z oliwek
- 1 Cebula, starta na tarce o grubych oczkach
Przyprawy
- 1 Łyżeczka kurkumy
- 1 Łyżeczka papryki słodkiej
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- 1 Łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 1 Łyżeczka oregano
- 4 Łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie
- Komosę ryżową i ryż gotujemy razem do miękkości ryżu, często mieszając i dolewając po odrobinie wody przez cały proces gotowania
- Studzimy ryż i komosę, aby nie poparzyć rąk
- Za pomocą dłoni dokładnie łączymy ryż, komosę, pomidory suszone, puree z batata, cebulę, oliwę oraz przyprawy z wyjątkiem płatków drożdżowych
- Wstawiamy do lodówki na min.1 godzinę, najlepiej na całą noc
- Następnego dnia dodajemy płatki drożdżowe, łączymy dłońmi i lepimy kotlety
- Kotlety pieczemy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut przewracają je co najmniej dwa razy. Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz