Dobry wieczór!
Witajcie 👋ostatnio przy okazji przepisu na bałagan (klik) pisałam, że wreszcie się wyśpię 💤, niestety moje plany zostały pokrzyżowne kolejnymi obowiązkami. Okres egzaminów na uczelni to katorga...chyba każdy student się ze mną zgodzi. Jedank w związku z tym, iż kolejny egzamin mam "dopiero" 8 lutego, a ostatnią sprawę, która spędzała mi sen z powiek załatwiłam dzisiaj, mogę wreszcie pójść spać wcześniej! Dlatego już teraz zapraszam Was na bezglutenową pizzę na spodzie
z kalafiora i tofu, a sama udaję w kierunku łóżka ❤ Miłego wieczoru!
Składniki
Spód
- 350g Kalafiora, opłukanego i osuszonego
- 90g Tofu bazyliowego
- 2 Łyżki mąki kukurydzianej
- 1 Łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 4 Łyżki płatków drożdżowych
+ oregano, sól i pieprz
- Kalafior ścieramy na tarce, a następnie traktujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy
- Masę kalafiorową porządnie odciskamy przez ściereczkę i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę
- Po tym czasie dodajemy mąkę, skrobię, tofu oraz przyrawy wedle uznania i łączymy całość za pomocą rąk (masa nie będzie jak typowe ciasto na pizze- nie ufromujemy z niej kuli, gdyż nie jest jednolita)
- Masę dzielimy na pół i przekładamy na papier do pieczenia
- Z każdej połówki (już na papierze) formujemy zwarty, stosunkowo cienki prostokąt
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 20 minut
Na wierzch
- Puree z 1 dużego batata lub dwóch małych
- 2 Łyżki masła orzechowego
- 80g Ciecierzycy (waga suchej), namoczonej min. 12 godzin i gotowanej min. 1 godzinę
- 200ml Jogurtu sojowego + 2 Łyżki masła orzechowego rozpuszczone w mleku sojowym/migdałowym + szczypta soli himalasjkiej (opcjonalnie)
- Szczypta suszonej papryki słodkiej oraz płatków drożdżowych (lub więcej)
- Puree z batata łączymy z masłem orzechowym i przekładamy na podpieczony spód, posypujemy papryką oraz płatkami drożdżowymi
- Na puree układamy ciecierzycę i polewamy sosem orzeszkowym
- Całość zapiekamy przez ok. 10 minut
SMACZNEGO!
Bardzo interesująca "pizza" :)
OdpowiedzUsuń