Cześć!
Kochani mam dziś dla Was przepis na proste, smaczne i szybkie danie. Mianowicie potrawka grzybowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszy pęczak, ale jeżeli jej nie posiadacie to równie dobrze wkomponuje się tu np. ryż basmati. Aby danie było w pełni wartościowe dodałam białą fasolę, która zrobiła się uroczo żółta dzięki kurkumie. Gorąco polecam, miłego dnia!
Kochani mam dziś dla Was przepis na proste, smaczne i szybkie danie. Mianowicie potrawka grzybowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszy pęczak, ale jeżeli jej nie posiadacie to równie dobrze wkomponuje się tu np. ryż basmati. Aby danie było w pełni wartościowe dodałam białą fasolę, która zrobiła się uroczo żółta dzięki kurkumie. Gorąco polecam, miłego dnia!
Składniki (2 porcje)
- 200g Pieczarek w całości, kapelusze obieramy, obrane pieczarki płuczemy
- 15g Grzybów mun, namoczonych w 250ml wrzątku min. 15 minut- wywar będzię nam potrzebny
- 300g Bakłażana, pokrojonego w grubą kostkę
- 50g Białej fasoli, namoczonej min 12 godzin i gotowanej min. 1 godzinę
- 5 Pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
- Pęczek szczypiorku, opłukany i drobno posiekany
- 120g Kaszy pęczak, opłukanej
- 1 Cebula, pokrojona w pióra
- 1 Łyża sosu sojowego
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 2 Łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
- 2 Garście szpinaku, opłukanego
Przyprawy
- 1 Łyżeczka kurkumy
- 1 Łyżeczka suszonego imbiru
- 1 Łyżeczka oregano
- Szczypta pieprzu cayenne
- 4 Łyżki płatków drożdżowych lub coś do zagęszczenia np. łyżka tapioki/skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Wykonanie
- Kaszę przekładamy do garnka i zalewamy 200ml wywaru grzybowego (pozostałe 50ml wykorzytsamy później). Gotujemy do miękkości w trakcie uzupełniając wodę.
- Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy do zeszklenia cebuli
- Gdy cebula zeszkli się dodajemy odsączone grzyby oraz pomidory suszone i podsmażamy przez 1 minutkę
- Dorzucamy pieczarki i podsmażamy przez 1-2 minuty po czym dolewamy sos sojowy i dodajemy bakłażana, podmsmażamy całość mieszając drewnianą łyżką przez minutkę po czym dolewamy 1-2 łyżki wywaru grzybowego- aby warzywa i grzyby nie przywierały do dna i duszimy całośc do miękkości
- Pod koniec dodajemy szpinak, szczypiorek, fasolę oraz przyprawy całość mieszamy drewnianą łyżką i podgotowujemy chwilkę do zgęstnienia. Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz