Cześć!
Kochani dziś przygotowałam dla Was przepis na wspaniałą zapiekankę. Bataty i dynia to moje ulubione warzywa, które idealnie do siebie pasują. Dodatek płatków drożdżowych sparwia, iż zapiekanka ma serowy posmak, a dzięki kaszy i soczewicy jest ona pełnowartościowym daniem. Jeżeli nie posiadacie dyni i zastanawiacie się skąd ją wziąć mam dlaWas dobrą wiadomość! Od dziś 23.01 do 29.01 w biedronce znajdziecie dynię piżmową (jakiej użyłam w przepisie) za 3,99zł/kg.
Gorąco polecam, miłego dnia!
Składniki
I.
- 2 Bataty średniej wielkości, ugotowane na parze/w wodzie, obrane ze skórki
- 2 Marchewki, ugotowane na parze/w wodzie
- 1 Cebula, ugotowana na parze/w wodzie
Wystudzone warzywa blendujemy na gładką masę wraz z 1
łyżeczką czosnku, 1 łyżeczką cebuli, ½ pieprzu oraz ½ łyżeczki soli (można
dodać więcej-wedle gustu)
II.
- 500g Dyni piżmowej, obranej i startej na tarce o grubych oczkach
- 1 Cukinia bez gniazd nasiennych, opłukana, starta na tarce o grubych oczkach i porządnie odciśniętą z nadmiaru wody (np. przez ściereczkę)
- 2 Garście jarmużu, opłukanego i potarganego na małe kawałeczki
Starte warzywa i jarmuż łączymy w misce
III.
- 50g Soczewicy czerwonej (waga suchej), porządnie opłukanej
- 50g Kaszy jaglanej (waga suchej), porządnie opłukanej
- Ok. 10 pomidorów suszonych, drobno posiekanych
- 2 Łyżki koncentratu pomidorowego
Kaszę zalewamy 200ml wrzątku i gotujemy przez ok.7 minut,
następnie dodajemy soczewicę oraz pomidory suszone i gotujemy całość do
momentu, gdy soczewica zmięknie (w razie potrzeby dolewamy wody), pod koniec
gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1
łyżeczkę papryki wędzonej, całość mieszamy i studzimy
IV.
- 30g Orzechów nerkowca, namoczonych min. 1 godzinę + 250ml wody (zimnej)
- 5 Łyżek płatków drożdżowych
- 1 Łyża skrobi (kukurydzianej/tapioka)
Namoczone orzechy zalewamy 250ml wody i blendujemy na mleko,
następnie dodajemy płatki drożdżowe oraz mąkę i mieszamy do rozpuszczenia
Przyprawy
Wykonanie
- Masę z batatów, marchewki i cebuli łączymy z mlekiem nerkowcowym
- Masę z soczewicy i kaszy łączmy ze startymi warzywami
- 2/3 Masy batatowej dodajemy do startych warzyw, łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Na wierzch rozsmarowujemy pozostałą część masy batatowej
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę
- 3-4 Liście jarmużu podpiekamy przez kilka minut do chrupkości i wyciągamy z piekarnika- po upieczeniu zapiekanki posypujemy nimi oraz szczyptą papryki wędzonej wierzch. Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz