Cześć
Kochani ja uciekam na uczelnie, gdzie właśnie rozpoczynają się "igrzyska śmierci" (czyt. sesja), a Was zostawiam z przepisem na kuleczki warzywne podane na trzech rodzajach puree, do tego moje ulubione chipsy z jarmużu i sos czosnowy. Miłego dnia!
Składniki
Kulki warzywne
- 80g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i gotowanej min. 1 godzinę
- 100g Kukurydzy konserwowej
- 1/3 Papryki czerwonej, umytej i posiekanej w bardzo drobną kosteczkę
- 1 Duży liść jarmużu lub 2 mniejsze, umyty i posiekany w bardzo drobną kosteczkę
- 1 Mała cebula czerwona lub 1/2 dużej, posiekana w bardzo drobną ksoteczkę
Przyprawy
- 1/2 Łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu cayenne
- 1 Łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 Łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
Wykonanie
- Przy pomocy blendera łączymy- ciecierzycę, przyprawy i po połowie reszty składników
- Do zblendowanej masy dodajemy drugą połowę składników, całość łączymy za pomocą dłoni i lepimy kuleczki
- Gotowe kulki wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc)
- Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut obracając co jakiś czas
- 1 Duży batat
- 4 Marchewki
- 2 Buraki
- Jogurt sojowy
- Sól i pieprz do smaku
- Warzywa szorujemy i gotujemy na parze/gotujemy w wodzie/pieczemy w piekarniku do miękkości (moje gotowane były na parze)
- Gotowe warzywa delikatnie obieramy ze skórki (najcieniej jak tylko się da) i blendujemy na puree z łyżką jogurtu sojowego
- Dodajemy sól/pieprz wedle uznania
Sos czosnkowy
- 300ml Jogurtu sojowego
- 2 Ząbki czosnku, starte na tarce
- Szczypta suszonej pietruszki
- Pieprz i sól wedle uznania
uwielbiam przeróżne kotleciki na bazie ciecierzycy. pyszny przepis
OdpowiedzUsuńJa również- ciecierzycę mogłabym jeść codziennie! :)
UsuńPrzekonałaś mnie - zapisuję przepis i namaczam cieciorkę :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować ten przepis. Robię takie kuleczki, ale z mięsa :) jestem ciekawa jak smakują w wersji vege :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam