24 sierpnia 2016

Pierogi z dynią i soczewicą



Hej!

Kiedy za oknem deszcz a jesień zbliża się wielkimi krokami nabieram ochoty na kucharzenie.
Efektem wczorajeszej pracy są pierogi z dynią i soczewicą.
Pierożków zawsze robię więcej i mrożę na czarną godzinę. Po wyjęciu z zamrażalki wystarczy wrzucić do wrzątku i ugotować. Jest to świetna alternatywa dla "dań gotowych", których osobiście nie jadam, ale sporo część społeczeństwa tak. W każdym sklepie bombardują Nas pięknie zapakowane obiadki (coraz więcej pojawia się również wegańskich dań gotowych)....ale po co Nam to jeżeli raz na jakiś czas możemy spędzić popołudnie w kuchni i sami przygotować sobie dania gotowe?

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas gotowania/pieczenia Liczba sztuk
ok. 1 godzina  ok. 4 minut /10 minut 40 pierogów


Składniki
Ciasto
  • 50g Mąki orkiszowej
  • 50g Mąki gryczanej (waga suchej)
  • 50g Mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • Ciepła woda- do konsystencji
Nadzienie
  • 100g Soczewicy czerwonej (waga suchej)
  • 150g Puree z dyni
  • 1 Łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • 1 Łyżeczka garam masala
  • 1 Łyżeczka gałki muszkatałowej
  • Duża szczypta soli himalajskiej
  • Duża szczypta pieprzu czarnego

Wykonanie
  1. Soczewicę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w stosunku 1:2 (soczewica:woda) przez ok.10 min- do miękkości
  2. Kiedy soczewica jest miękka odcedzamy ją na sitku. Do miski wrzucamy przyprawy, puree z dyni oraz soczewicę- wszystko traktujemy blenderm w celu uzyskania gładkiej masy, odstawamy na bok
  3. Do miski wsypujmy mąki, oliwę, sól i etapami dolewamy wodę wyrabiając ciasto po każdym dolaniu- wodę przestajemy dolewać, gdy ciasto będzię elastyczne, ale nie będzie się kleiło (jeżeli się klei to znak, że dodaliśmy za dużo wody, wówczas należy dosypać trochę mąki okiszowej). Konsystencja ciasta z tej kombinacji i proporcji mąk jest świetna - ciasto nie klei się do wałka, nie targa się na kawałki
  4. Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką/silikonowej macie (polecam matę jest cudowna) i szklanką wykrawamy kółka, na środek ciasta nakładamy nadzienie i zamykamy pierożki (pomocne będzie urządznie do lepienia pierogów)
  5. Lepimy w ten sposób pierogi z całego ciasta i odkładamy na bok tyle ile chcemy dziś zjeść, resztę pakujemy w woreczki na mrożonki i umieszczamy w zamrażalniku
  6. Pierogi przeznaczone do zjedzenia wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i układamy na papierowym ręczniku, aby nieco obciekły z nadmairu wodu. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 10 minut (można podsmażyć zamiast piec). Gotowe!

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz