28 sierpnia 2016

Ciasteczka owsiane


Kochani!

Przed Wami przepis na czteroskładnikowe, ekspresowe ciasteczka owsiane w czekoladzie!
Moja niewegańska rodzinka powiedziała, że są PYSZNE, wieć na prawdę muszą być dobre.
Oni są bardzo wybredni i niestety uważają, że jeżeli ciastko nie ma cukru to jest bee.
W tych ciastkach zamiast cukru znajdziemy daktyle, które są tak słodkie, że nie potrzebujemy go dodawać. Dodatkowo fantastycznie sklejają całą masę. Nie pozostaje nic innego jak brać się do pracy!

Zapraszam na przepis!

Przepis
Łączny czas przygotwania Czas pieczenia Liczba sztuk
ok. 2 godziny 1 godzina 30 minut 20-30


Składniki
  • 100g Daktyli suszonych bez subsatncji konserwujących
  • 300g Płatków owsianych
  • 50g Masła orzechowego
  • 1-2 Garści ulubionych bakali/orzechów
  • 100g Ulubionej wegańskiej czekolady 
  • Wrzątek


Wykonanie
  1. Daktyle wrzucamy do miseczki i zalewamy możliwie najmniejszą ilością wrzątku tak, aby wszytkie były przykryte, odstawiamy na min.20 minut
  2. Do malaksera wrzucamy płatki owsiane, masło orzechowe oraz daktyle wraz z wodą w której się moczyły i siekamy malakserem do momentu, gdy masa w będzie bardzo zwarta
  3. Masę przekłądamy do miski, dodajemy bakalie/orzechy
  4. Kratkę wykładamy papierem do pieczenia, w rękach formujemy kulki, spłaszczmy i układamy na kratce
  5. Ciastka pieczemy 20 minut w 190 stopniach Celsujsza, po czym wyciągamy i studzimy
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- do miski (metalowej/szklanej) wrzucamy posiekaną czekoladę i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wody tak, aby miska nie dotykała wody. Każde ciastko moczymy z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie, układamy na kratce pozostawaimy do zastygniecia czekolady. GOTOWE!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz