CZEŚĆ!
Byłam wczoraj w kinie na filmie "Porady na
zdrady" i... no cóż, film był. Był taki jak każda polska "komedia
romantyczna". Jednak nie piszę tego, aby Was zniechęcić, gdyż pomimo nieco
przerysowanej fabuły uśmiech pojawia się na twarzy bardzo często! A WEGANIN to
dopiero się uśmieje w związku z tym, iż przyjaciółka głównej
bohaterki to właśnie weganka, która w filmie przedstawia nasze codzienne menu
będące dla "nie-wegan" czymś niezwykłym :D Więc jeżeli
macie okazję wybrać się na ten film myślę, że właśnie dla tego wątku warto i
gorąco Was do tego zachęcam!
Ale przejdźmy do rzeczy- o co chodzi z tym tytułem?
Otóż mam dla Was przepis na ryż z KALAFIORA smażony z
"jajkiem"- czyli z dodatkiem czarnej soli. Całość w azjatyckim stylu-
kumin, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa- mega ciepło i mega PYSZNIE!
(nie przesadzam- zakochałam się w tym daniu i ostatnio jadłam je codziennie
przez 3 dni (!), a ja bardzo rzadko jadam to samo danie kilka dni pod rząd!-
myślę, że to najlepsza rekomendacja :D Miłego dnia kochani!
Składniki
- 400g Kalafiora
1/2 Papryki czerwonej, - 2 Pomidory rzymskie/malinowe,
- 1 Duża cebula,
- 1 Mała cukinia
- 2 łyżki nierafinowanego oleju
kokosowego,
- 8 Pieczarek,
- Pęczek szczypiorku,
- 50g Fasoli czarnej/adzuki,
- Kilka różyczek brokuł
Przyprawy
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki czosnku suszonego,
- Szczypta kolendry mielonej,
kminu rzymskiego, pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej, imbiru (lub po
prostu przyprawy curry, byle nie było w składzie soli)
- ½ łyżeczki czarnej soli (lub
więcej),
- 4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Wykonanie
Fasolę namoczyć min. 10 godzin i ugotować do miękkości.
Kalafior zemleć w malakserze/zetrzeć na tarce o średnich oczkach i
zostawić na min. 40 minut (dlaczego?- pisałam o tym TUTAJ)
Cebulę, cukinię oraz paprykę pokroić w drobną kosteczkę, pomidory na
ćwiartki.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę
Na patelni (pod przykryciem) rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim
cebulę.
Następnie dodać pomidory, pieczarki, cukinię oraz paprykę i smażyć całość
do momentu, aż warzywa zaczną puszczać soki (ok. 3 minuty).
Dodać kalafior oraz brokuł i dusić całość do miękkości, co jakiś czas
mieszając drewnianą łyżką (ok. 10-15 minut).
Pod koniec duszenia dodać przyprawy, fasolę oraz posiekany szczypiorek.
Wymieszać i gotowe!
Bardzo mi się podoba, w takim daniu kalafiora jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam spróbować, bo warto! Pozdrawiam :)
Usuń