Cześć!
Witajcie w tłusty czwartek! Dziś u mnie
niestety nie znajdziecie przepisu na pączki, gdyż z braku czasu (drugi rozdział
pracy sam się nie napisze) nie miałam kiedy przygotować takowych. Mam dla Was
coś w zamian- boska zapiekanka na spodzie z batatów z sosem z pieczonej
papryki. Do tego górka warzyw oraz makaron i ciecierzyca- czego można chcieć więcej
oprócz dokładki? Życzę Wam miłego i słooodkiego dnia!
Spód:
- 350g batatów,
- 70g płatków owsianych,
- 1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki wrzątku,
- Szczypta soli himalajskiej, pieprzu czarnego oraz oregano,
- Bataty wyszorować i wraz ze skórką ugotować na parze do miękkości. Wystudzone obrać i ugnieść na puree.
- Płatki zemleć w malakserze na mąkę.
- Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić na min. 15 minut.
- Tak przygotowane składniki połączyć w misce za pomocą dłoni.
- Dno naczynia żaroodpornego o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do formy przełożyć masę i schłodzić min. 1 godzinę w lodówce- najlepiej całą noc.
- 1 mała papryka czerwona,
- 1/2 małej papryczki chili,
- 100g dyni piżmowej,
- 5 łyżek mleka kokosowego,
- garść szpinaku baby
- szczypta czosnku niedźwiedziego,
- Paprykę czerwoną oraz papryczkę chili dokładnie opłukać, osuszyć oraz usunąć gniazda nasienne.
- Dynię obrać i pokroić w kostkę.
- Tak przygotowane warzywa upiec do miękkości.
- Szpinak wrzucić na kilkadziesiąt sekund na parę.
- Przy pomocy blendera zmiksować warzywa z mlekiem kokosowym oraz szczyptą czosnku niedźwiedziego na gładką masę, dodać szpinak i wymieszać.
- 40g ciecierzycy,
- 40g makaronu z komosy ryżowej i kukurydzy,
- 5 różyczek brokułu,
- 5 różyczek kalafiora,
- 5 brukselek,
- kawałek dyni (ok. 10cm x 10 cm) o grubości 2cm,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- przyprawy: curry, papryka wędzona, pieprz i sól himalajska
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente
- Ciecierzycę namoczyć min. 12 godzin, następnie ugotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę dynię polać jedną łyżką oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę papryki wędzonej oraz szczyptę pieprzu i soli, całość wymieszać i odstawić.
- Kalafior, brokuł oraz brukselki zblanszować, kalafior przełożyć do miski i polać łyżką oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę curry i wymieszać. Brokuł i brukselkę polać oliwą oprószyć pieprzem i odstawić na bok.
- Na niższym poziomie piekarnika postawić formę ze spodem batatowym.
- Na wyższym poziomie ułożyć kalafior oraz ciecierzycę.
- Piekarnik włączyć na 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnąć formę ze spodem, na wierzch położyć sos, na sosie poukładać warzywa, makaron oraz ciecierzycę, wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz