Cześć!
Witajcie, chciałam Wam tylko przypomnieć, że do dzisiaj (5.02) jest w lidlu promocja na dynię piżmową- 2,99zł/kg. Dynia w sklepach pojawia się coraz rzadziej, a za niedługo będzie to towar deficytowy! (jeżeli już taki nie jest)👻 Przy okazji podrzucam przepis na puree, które ma masę zastosowań i jest stałym gościem w mojej kuchni❤
Miłej niedzieli!
Składniki
- Dynia
Wykonanie
- Dynię płuczemy, obieramy (w przypadku hokkaido- nie obieramy) i patroszymy
- Kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsujsza (żeby była bardziej soczysta można ją upiec w foli aluminiowej- ja jej nie używam, w zamian stosuję papier do pieczenia- warzywa również są soczyste)
- Blendujemy na puree, studzimy i gotowe! Takie puree można przechowywać w lodówce do 5 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz