CZEŚĆ!
Tater tots są to popularne w Ameryce
kotleciki z gotowanych ziemniaków. Najczęściej kupowane są one jako mrożonka
dostępna w każdym markecie. Charakterystyczne jest to, iż są one smażone w
głębokim tłuszczu. Dodatkowo jednym ze składników z których są wykonane jest
ser.
W mojej wersji tego dania zamiast
ziemniaków używamy ziemniaków słodkich czyli kochanych batatów oraz cukinii,
zamiast smażenia- pieczemy, a zamiast sera dodajemy płatki drożdżowe. Efekt?
BOSKI! nie przesadzam. Sama byłam zaskoczona jak pyszne to połączenie! Gorąco
polecam zarówno na ciepło jak i zimno :D
Składniki
- 300g Batata,
- 1 Młoda cukinia- ok. 150-200g
- 2 Łyżki mąki z ryżu brązowego
- 5 Łyżek płatków drożdżowych
Przyprawy
- Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej
- 1 Łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 1 Łyżeczka suszonej cebuli
Wykonanie
- Batata gotujemy na parze/w wodzie/pieczemy w skórce. Po wystudzeniu obieramy najcieniej jak to możliwe i ugniatamy na puree
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciskamy przez gazę/ściereczkę
- Wszystkie składniki oprócz mąki łączymy w misce za pomocą dłoni na gładką masę i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę- najlepiej na całą noc
- Po wyciągnięciu z lodówki do masy dodajemy mąkę, całość łączmy i lepimy totsy
- Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni Celsjusza pieczemy przez ok. 15-20 minut z każdej strony.
Podałam z jarmużem wrzuconym na kilkadziesiąt sekund na parę i jogurtowym
sosem czosnkowym- jogurt sojowy + szczypta pieprzu, soli, czosnku
suszonego oraz czosnku niedźwiedziego, ale to nie jest konieczne, gdyż ciężko
się powstrzymać, aby nie zjeść i wprost po upieczeniu
Ale to musi być pyszneeee!
OdpowiedzUsuńOjj było bardzo pyszne :D
OdpowiedzUsuń