26 lipca 2016

Szybki jak barszcz?



Kochani!

Mam dla Was przepis na szybki barszczyk. Często go robię ale ostatni wyszedł wyjątkowo smaczny, dlatego zasługuje na to, aby się nim dzielić!

Szybki barszczyk w związku z tym, że jest szybki przygotowany został z dodatkiem kostki warzywnej (o takiej), ale wiem, że wiele z Was przygotowuje bulion własnoręcznie, więc oczywiście polecam kostkę zastąpić własnie takim bulionem.

W moich zupach prawie zawsze są  kasze, ze względu ich właściwości zdrowotne oraz to, iż ja bardzo lubuję się w kaszach. Dla urozmaicenia zawsze łączę różne kasze i gorąco do tego zachęcam!

Przepis
Łączny czas przygotowania Czas gotowania Ilość porcji
ok. 40 minut 30 minut 3-4


Składniki
  • 2 Ogromne buraki lub 3 średniej wielkości
  • 1 Duża marchewka 
  • 2 Pietruszki średniej wielkości
  • ok. 10cm Kawałek pora
  • 20g Kaszy jaglanej
  • 20g Kaszy gryczanej niepalonej
  • 20g Komosy ryżowej (użyłam białej)
  • 20g Kaszy owsianej
  • 1,8l Wody
  • 1-2 Łyżek nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
  • 1 Kostka warzywna bio
  • 4 Listki laurowe
  • 4 Ziarna ziela angielskiego
  • Szczypta rozmarynu
  • Szczypta lubczyku
  • Szczypta oregano
  • Szczypta bazylii
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta soli himalajskiej

Wykonanie
  • Kasze płuczemy na sicie i pozostawiamy do ocieknięcia
  • Buraki, marchew, pietruszkę obieramy i wraz z porem płuczemy po czym osuszamy ręcznikiem kuchennym,
  • Buraki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w talarki, pora przekrajamy na pół
  • Cebulę obieramy i kroimy w w kostkę
  • Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek- podsmażamy
  • Gdy cebula zacznie się rumienić dorzucamy ziele angielskie oraz rozmaryn i podsmażamy przez chwilkę
  • Do garnka wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy kasze oraz warzywa po czym zalewamy gorącą wodą, gotujemy przez ok. 30 minut
  • Po 30 minutach wyłączamy ogień i dajemy barszczykowi odpocząć min. 1 godzinę ( warzywa jeszcze zmiękną a całość zrobi się odrobinę bardziej gęsta dzięki kaszy)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz